Archiefbeeld ter illustratie.
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © ANP XTRA

Straffen woningovervallers in Alblasserdam zijn stukken lager uitgevallen dan geëist

De straffen voor vier woningovervallers in Alblasserdam zijn stukken lager uitgevallen dan justitie had geëist.

Twee weken geleden hoorden ze 3,5 jaar celstraf tegen zich eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor een overval op een Syrische vluchteling in zijn woning in Alblasserdam in april van dit jaar. De hoofdverdachte hoorde ook deze eis, maar zonder proeftijd.

De rechtbank ging niet mee in het verhaal dat het kwartet het slachtoffer had afgetuigd, bedreigd met de dood en gestoken met een mes. Daarvoor ontbreekt het bewijs, vindt de rechtbank. Die hield het daarom op een poging tot zware mishandeling. De straffen bleven beperkt tot zes of zeven maanden, één van hen met een maand voorwaardelijk. 

Zwaar aangerekend

Met name het feit dat het slachtoffer iemand is die getraumatiseerd uit Syrië is gevlucht, wordt hun zwaar aangerekend. Ook moeten de vier (een vrouw van 22 en drie mannen van 25, 25 en 26 jaar) samen een schadevergoeding van 2901 euro betalen aan het slachtoffer. De vrouw ontmoette hem in een Syrisch restaurant. Toen zij bij hem thuis het idee kreeg dat zij door hem gedrogeerd werd, appte ze een vriend. Die trommelde de twee anderen op.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!