Standbeeld Willem van Oranje onthuld door prinses Beatrix

VideoDordrecht is een standbeeld rijker. Willem van Oranje siert sinds woensdag de Hofstraat. Prinses Beatrix onthulde het beeld, mét fout op de sokkel.

Honderden mensen staan in de Hofstraat of op het aangrenzende Statenplein, om de onthulling van het standbeeld door prinses Beatrix te zien. Groot Koningshuis-fan Marry Huijgen heeft een plekje net achter de dranghekken met goed zicht op de prinses. 

Het emotioneert haar. ,,Ik had de hele week griep en hoopte zo dat ik er vandaag bij kon zijn. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe blij ik ben’’, zegt ze terwijl de tranen van geluk over haar wangen biggelen. ‘Wat ziet u er mooi uit Beatrix!’, roept ze de prinses toe. ,,Ik heb een harde stem, omdat ik een bloemenkraam heb hier op de markt. Ik denk wel dat ze me hoorde.’’

Hoewel veel bezoekers speciaal komen om de prinses te zien, gaat de meeste aandacht toch echt naar het splinternieuwe beeld van Willem van Oranje. Bij het metershoge werk, gemaakt door beeldhouwer Arie Schippers, wordt na de onthulling direct druk geposeerd.

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Wouter Kolff leidt prinses Beatrix naar het beeld. © ETIENNE BUSINK

Waar is Oudewater?

Wie zijn of haar blik niet richt op de Vader des vaderlands of het hondje aan zijn voeten maar op de sokkel eronder, ontdekt wellicht de pijnlijke fout. Op de sokkel staan de namen van de plaatsen die in 1572 afgezanten stuurden naar de Eerste Vrije Statenvergadering, waar Willem van Oranje initiatiefnemer van was. Dat hadden twaalf plaatsnamen moeten zijn, maar er staan er slechts elf op. Oudewater ontbreekt.

De burgemeester van die plaats woont de onthulling bij. ,,Ik ben nog even om het beeld heen gelopen, maar het staat er niet op’’, aldus Pieter Verhoeve. ,,De stad waar ik op dit moment het meest van hou, staat er niet bij’’, lacht hij.

De burgemeester neemt het kunstenaar Arie Schippers niet kwalijk. ,,In Dordrecht wordt altijd geschiedenis geschreven en ook herschreven. Dus ik ga ervan uit dat het goedkomt. Dat Oudewater er nu apart op wordt gegraveerd, is ook wel weer bijzonder.’’

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht heeft inmiddels op Twitter laten weten dat de fout wordt hersteld. ‘Aan elke mooie gebeurtenis kleeft wel een fout. En deze fout gaan we op zeer korte termijn herstellen. Dat maakt uiteindelijk een gebeurtenis nog mooier!’ schrijft hij.

Het verhaal gaat onder de tweet verder.

Voor Verhoeve is de middag van de onthulling speciaal. De politicus is voorgedragen als burgemeester van Gouda: óók een van de twaalf steden van Holland. ,,De burgemeester van Edam en ik stonden naast elkaar te poseren, omdat Gouda en Edam naast elkaar op de sokkel staan. Daarna werd ik opeens aangesproken: waar staat uw huidige stad?’’

Hij is niet bang dat voorbijgangers niet weten dat ook Oudewater vertegenwoordigd was tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering. ,,We hebben met de twaalf burgemeesters van die plaatsen nog niet zo lang geleden opnieuw voor vrijheid getekend. En onze vlag wordt jaarlijks gehesen, bij de herdenking op het Hof van Nederland.’’

Waar op de sokkel Oudewater komt te staan, is nog niet duidelijk. ,,Misschien op de zijkant”, oppert Verhoeve.

Weerstand

De komst van het beeld - een schenking van de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting - riep weerstand op. Sommige Dordtenaren vonden deze verering in de stad van de broers Johan en Cornelis de Witt, die veel later door oranjegezinden werden vermoord, ongepast. Willem van Oranje was toen al bijna een eeuw dood. De tegenstanders van het standbeeld hielden zich tijdens de onthulling gedeisd.

Reageren? dd.brieven@ad.nl.

Volledig scherm
Beatrix onthult standbeeld Willem van Oranje in Dordrecht © Rinie Boon

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Van wit-roze spekblokken tot vozen op de ligwei, herinneringen aan het buitenbad van De Hoge Devel
    PREMIUM

    Van wit-roze spekblok­ken tot vozen op de ligwei, herinnerin­gen aan het buitenbad van De Hoge Devel

    Het nieuws dat het buitenbad van De Hoge Devel in Zwijndrecht met de verbouwing van het zwembad na 55 jaar verdwijnt, riep talloze verontwaardigde reacties op. Jan van Geloof (66), Hendrik Boer (75) en Wouter Eenhoorn (65) halen herinneringen op aan ‘hun bad’. Het snoepkraampje van het Develpaviljoen bijvoorbeeld, badjuffrouw Ali en bussen vol Rotterdammers die op bezoek kwamen.