Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Stadswacht gaat vanaf nu ook toezicht houden in de Biesbosch

Staatsbosbeheer, Nationaal Park de Biesbosch en de gemeente Dordrecht trekken voortaan meer samen op in het handhaven van het Dordtse buitengebied.

Om die samenwerking te bekrachtigen tekenden deze drie partijen gisteren een convenant. Burgemeester Kolff, wethouder Marco Stam, namens het Parkschap, en Debbie Kamphuis, namens Staatsbosbeheer zetten alle drie hun krabbel op de kaart van Dordrecht met een keurig lijntje om het nieuwe gezamenlijke werkgebied.

Boswachter Jacques van der Neut, veelal te vinden in de Biesbosch, is blij met de samenwerking. Hij zag de Biesbosch de afgelopen jaren steeds groter worden, met gebieden als de Nieuwe Dordtse Biesbosch erbij. ,,En het is sowieso een vrij onoverzichtelijk gebied. Het 'vaste land' is nog wel goed te doen, maar het vaarwerk is toch wat lastiger. Nu we de handen ineenslaan wordt het makkelijker ook de meer onbereikbare gebieden te controleren”, zegt Van der Neut.

Grenzen

Toezicht en handhaving werd voorheen door de drie verschillende partijen apart gedaan: ieder op zijn eigen grondgebied. ,,Maar de natuur houdt zich natuurlijk niet aan grenzen. Het convenant zorgt er voor dat we nu ook op elkaars gebied kunnen controleren”, aldus gemeentewoordvoerder Mark Benjamin.

Waar de handhavingscapaciteit van het Parkschap relatief klein is, is die van Staatsbosbeheer groter. Behalve extra mankracht in de Biesbosch, kunnen beiden nu ook gebruik maken van elkaars apparatuur en vervoersmiddelen. Van der Neut: ,,Zeker in de Biesbosch, waar we toch veel gebruik moeten maken van boten, is dat heel fijn.”

Meer toezicht

Mensen die recreëren in de Biesbosch kunnen dus vanaf nu ook een stadswacht tegenkomen in het groen. Zeker in het zomerseizoen zal er meer toezicht plaatsvinden in gebieden waar bijvoorbeeld veel honden loslopen of wordt paardgereden. ,,Maar ook op speedboten die te hard door het gebied varen, kampvuren en kamperen op plekken waar het niet mag, kunnen we nu beter handhaven.”

De BOA's (Bijzondere Opsporingsambtenaren) die nog geen ervaring hebben met de 'groene wetten' van het buitengebied, lopen de komende tijd met door de wol geverfde collega's mee. ,,Daar heb je met net iets anders te maken dan fout geparkeerde auto’s.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!