Volledig scherm
Het hoofdkantoor van energieleverancier Eneco. © ANP XTRA

Sliedrecht verkoopt al haar aandelen in Eneco: miljoenen euro's winst

Op de bankrekening van Sliedrecht worden binnenkort miljoenen euro’s gestort. De gemeenteraad stemde dinsdagavond namelijk in met het raadsvoorstel de 28.115 aandelen in energiebedrijf Eneco te verkopen.

De hoofdreden voor het afstoten is dat het Eneco-belang geen publiek doel meer dient. ,,Het aantal gemeenten dat nog aandelen heeft in Eneco is gedaald naar zes procent. En naar verwachting gaan nog meer gemeenten over tot verkoop.” Als de overgrote meerderheid zijn belang verkoopt, is het de vraag hoeveel invloed de kleine aandeelhouder nog heeft.

Met de verkoop van Eneco worden er miljoenen op de bankrekening van de gemeente Sliedrecht bijgeschreven. De waarde van de aandelen is geschat op 2,5 tot 3 miljard euro. Sliedrecht bezit 28.115 aandelen. Dat is 0,57 procent van het totale aandelenpakket.

‘Duurzaamheidsactivisme’

Vincent Prins (CDA) pleitte via een motie voor het behoud van één aandeel in de energieleverancier. ,,Zo blijft het mogelijk om onderwerpen te agenderen op aandeelhoudersvergaderingen en hebben we als gemeente toch nog een beetje zeggenschap in de duurzame strategie van Eneco.’’ Dit zou weer ten goede komen aan de energietransitie in de samenleving. Het behouden van één aandeel is volgens wethouder Ben van der Plas (PvdA) echter praktisch niet mogelijk. 

Anton Huijzer (PvdA) roemde Prins weliswaar om zijn ‘uiterst sympathieke gedachte’, maar vond dat de gemeente bij haar leest moest blijven en ‘dus moet wegblijven van duurzaamheidsactivisme’. D66 en CDA steunden de motie van het CDA. Maar de motie sneuvelde. Het voorstel om de aandelen van Eneco te verkopen werd door alle partijen geaccepteerd. Met daarbij de kanttekening van de VVD, dat de gelden die vrijkomen ‘in ieder geval niet worden besteed aan een groen fonds, maar ter beschikking komen voor de algemene begroting’.

Wat te doen met het geld?

Na verkoop van het aandelenpakket valt het dividend weg, oftewel het winstdeel dat Eneco jaarlijks aan aandeelhouders uitkeert. Jaarlijks is dit 361.00 euro voor Sliedrecht. Met het wegvallen van dit bedrag wordt rekening gehouden in de begroting.

De hamvraag luidt nu: wat te doen met die miljoenen opbrengst? Definitieve besluitvorming hierover moet nog plaatsvinden. Eerst moet er bekend worden wát Sliedrecht precies voor bedrag gaat ontvangen. 

Ook andere gemeentes in en buiten onze regio zijn bezig met de eventuele verkoop van aandelen van Eneco. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!