Sliedrecht wil graag van de inwoners weten waar de 900 nieuwe bomen in de gemeente moeten komen te staan.
Volledig scherm
Sliedrecht wil graag van de inwoners weten waar de 900 nieuwe bomen in de gemeente moeten komen te staan. © ANP

Sliedrecht krijgt 900 nieuwe bomen en inwoners mogen zelf de locaties doorgeven

De gemeente Sliedrecht heeft 900 nieuwe bomen te verdelen en wil graag van de bevolking weten waar die het beste kunnen worden geplant. ,,Prik een boom in onze openbare ruimte!”

Met een ‘speldenprik’ op een digitale kaart van Sliedrecht kunnen dorpsinwoners binnenkort hun voorkeur aangeven voor een plek voor een of meerdere bomen. Bij het ‘prikken van de boom’ wordt gelijk gevraagd aan te geven wat voor soort boom wordt gewenst en wat de reden is dat precies op die plek een boom moet komen.

Het plan is de komende drie jaar 10 procent meer bomen te planten in het dorp. ,,Dat wil zeggen dat we er de komende jaren nog rond de 900 bomen bijkomen.”

Eisen

Nadat boomvoorkeuren zijn aangegeven op de digitale kaart, gaat de gemeente kijken of de boom er daadwerkelijk kan komen. Eisen die in ieder geval gesteld worden zijn: de boom moet in de openbare ruimte komen en minimaal 2 meter van bebouwing af staan.

Ondergronds moet er voldoende voeding en groeiruimte zijn voor de boom (er liggen bovendien geen kabels en leidingen onder). De verkeerssituatie moet veilig blijven: vrachtauto's moeten onder de boom door kunnen rijden. En de boom moet binnen projecten- en stedenbouwkundige plannen van de komende jaren passen.

Begin december komt op de gemeentesite een kaart met alle goedgekeurde boomwensen van inwoners. ,,We geven bij deze kaart ook aan welke boomwensen niet door kunnen gaan en waarom niet”, zegt een woordvoerder van de gemeente Sliedrecht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!