Er zijn steeds meer steekincidenten in de regio Rotterdam.
Volledig scherm
Er zijn steeds meer steekincidenten in de regio Rotterdam. © Frank de Roo

‘Schokkend dat kinderen met een mes op zak rondlopen’

,,Het is schokkend dat kinderen met messen op zak rondlopen. Ik zal de oproep voor een landelijk verbod zeker steunen”, zegt burgemeester van Sliedrecht Bram van Hemmen. Ook de Dordtse burgemeester Wouter Kolff begrijpt de oproep van zijn collega’s in Ridderkerk en Nissewaard. 

Het moet minderjarigen wettelijk worden verboden nog een mes op zak te hebben. Dat stellen burgemeesters Foort van Oosten (Nissewaard) en Anny Attema (Ridderkerk) vanwege de golf van tienergeweld. Zowel Van Hemmen als Kolff snappen die oproep.

Een landelijk, algeheel messenverbod voor minderjarigen zou preventief kunnen werken, meent de Dordtse burgemeester. ,,Het is niet normaal om met een wapen op zak naar school te gaan of op straat te lopen”, zegt hij. Ook Van Hemmen zegt te schrikken van dat gegeven. ,,Gelukkig is dit in Sliedrecht nog niet aan de hand.’’

Zelfs aardappelschilmesje is verboden

In deze regio heeft alleen Sliedrecht een verbod op messen opgenomen in de APV, de gemeentelijk regels. In het Rijnmondgebied hebben onder meer Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Capelle aan den IJssel zo'n verbod voor álle messen. 

Dit verbod geldt voor jong en oud die met een mes over straat gaat, ongeacht de leeftijd. Daar mag je dus nog geen aardappelschilmesje ‘openlijk bij je hebben’. Als een mes voor het grijpen is, bijvoorbeeld in de broekzak, is het verboden. Alleen als een mes zo is ingepakt dat het niet direct gebruikt kan worden, mag je ermee over straat. 

Fouilleren

In de Drechtsteden hebben burgemeesters wel de bevoegdheid om een gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Er mag dan preventief gefouilleerd worden op wapens. Bij dergelijke fouilleeracties in Dordrecht zijn regelmatig steekwapens gevonden. 

Quote

Het is ook een gedeelde verantwoor­de­lijk­heid van ouders, scholen, de gemeente en de politie

Wouter Kolff

Kolff: ,,Het is ook een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders, scholen, de gemeente en de politie. Wanneer er signalen binnenkomen bij ons of de politie, worden er in overleg met de schoolbesturen kluisjes gecontroleerd door een wijkagent.”

Boete

In de landelijke wet zijn stiletto’s, valmessen en vlindermessen, maar ook dichtklapbare messen met een totale lengte van meer dan 28 centimeter of met meer dan één snijkant verboden. Wie toch zo’n verboden mes bij zich heeft, krijgt een boete van 350 euro.

Reageren? dd.redactie@ad.nl