Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.
Volledig scherm
Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. © ANP

Samenscholing met drie mensen of meer per direct verboden

Samenscholen met meer dan twee personen is vanaf nu in de hele regio verboden. Wie toch met drie man of meer bij elkaar komt, riskeert een boete van maximaal 400 euro. Maar voor het zover is, wordt wel eerst gewaarschuwd. Doel is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Dat is de regionale invulling die de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid geeft aan de landelijke regels die eerder deze week bekend werden gemaakt.

Iedere regio mag plekken aanwijzen voor zo’n samenscholingsverbod. ,,Wij hebben besloten de hele openbare ruimte in alle tien gemeenten aan te wijzen’’, zegt voorzitter Wouter Kolff van die veiligheidsregio.

In beginsel worden in de regio geen nieuwe gebieden afgesloten om te voorkomen dat situaties ontstaan zoals afgelopen weekend. Toen zochten veel mensen wegens gebrek aan andere uitgaansmogelijkheden hun heil in natuurgebieden en op stranden voor een wandeling, waardoor die overvol raakten.

Quote

We gaan eerst waarschu­wen. Maar als dat niet helpt, dan wordt er bekeurd

Wouter Kolff

Wanneer blijkt dat deze individuele aanpak niet werkt, dan kan in een later stadium kan dat alsnog besloten worden hele gebieden af te grendelen, de Biesbosch bijvoorbeeld. ,,Dan zou je dus al in overtreding door daar alleen maar te zijn’’, aldus Kolff, die zei te hopen dat zo’n afsluiting niet nodig zal zijn.

Eerder deze week werd wel al het Lammetjeswiel in Alblasserdam hermetisch afgesloten met hekken vanwege baldadige jeugd. ,,We gaan eerst waarschuwen. Maar als dat niet helpt, dan wordt er bekeurd’’, zegt Kolff.

Cel

Boetes kunnen oplopen tot 400 euro per overtreding. Hardleerse overtreders riskeren zelfs tien weken cel, zoals de man uit Noordwijkerhout die vorige week veroordeeld werd omdat hij bij twee agenten in hun gezicht had gehoest met de woorden ‘Ik heb corona en jullie nu ook’. Kolff: ,,Maar zover hoeven we het hier hopelijk niet te laten komen.’’

Om deze maatregelen mogelijk te maken is woensdag een nieuwe noodverordening van kracht geworden. Daarin is ook bepaald dat winkeliers die niets of te weinig doen in hun zaak om klanten en medewerkers voldoende afstand te kunnen laten houden beboet kunnen worden.

Tekst gaat verder onder de foto.

In de Albert Heijn op het Achterom moet tape voorkomen dat klanten te dicht bij elkaar komen.
Volledig scherm
In de Albert Heijn op het Achterom moet tape voorkomen dat klanten te dicht bij elkaar komen. © Ilse van Driel/AD

Zij kunnen boetes tot 4000 euro krijgen en in het uiterste geval kunnen winkels zelfs gesloten worden. ,,Dat gaan we goed monitoren’’, zegt Kolff.

Daarnaast wordt in de hele regio één lijn getrokken met betrekking tot markten. Voorlopig mogen alleen al bestaande (week)markten van maximaal tien kramen doorgaan. ,,Grote markten passen niet bij het beleid van social distancing. Daar komen juist in deze tijd waarin weinig te doen is veel mensen op af.’’

Levensmiddelen

Verder is bepaald dat in die tien kramen alleen levensmiddelen verkocht mogen worden. Kolff: ,,Sokken en kleedjes hebben even geen prioriteit op dit moment.’’

Nog niet duidelijk is wat dat betekent voor de weekmarkt in bijvoorbeeld Papendrecht. De gemeente kon daar nog geen uitsluitsel over geven.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bloemenverkoper op de markt van Papendrecht. dat mag vanaf nu niet meer.
Volledig scherm
Bloemenverkoper op de markt van Papendrecht. dat mag vanaf nu niet meer. © Richard van Hoek Fotografie

De afgelopen twee weekenden werd tot boosheid van de marktkooplui de Dordtse weekmarkt afgeblazen vanwege de perikelen rond corona en dat blijft in ieder geval tot 6 april zo. Tot die datum geldt de noodverordening.

Spreiding

Er waren woensdag 114 positief op corona geteste personen in de regio volgens de GGD. Dat zijn er twintig meer dan een etmaal geleden, zegt directeur Karel van Hengel van de instantie.

Tot op heden lukt het volgens hem goed alle patiënten op te nemen in ziekenhuizen. ,,De afdelingen lopen langzaam vol, dat geldt ook voor de de intensive cares. Door spreiding over het land zijn er nu nog voldoende bedden beschikbaar, maar het wordt heel spannend.’’

Ook de huisartsenposten en huisartsen kunnen het werk op dit moment nog goed aan, zegt Van Hengel.