Volledig scherm
De twee Rotterdammers zouden valse kwitanties hebben gemaakt, waarmee zij deden voorkomen dat de instellingen forse bedragen hadden gekregen. © anp

Rotterdammers voor de rechter vanwege zwendel met Dordtse schenkingen

Wegens fraude met giften aan onder meer het Dordtse jongensinternaat Fazilet is maandag twaalf maanden cel geëist tegen de 52-jarige Rotterdammer Serif K. Daarvan zouden volgens justitie twee maanden voorwaardelijk moeten worden opgelegd.

Tegen een handlanger, de 58-jarige Göksel Ö, werd acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk geëist. Het duo verkocht onder meer aan mensen uit Dordrecht kwitanties, waaruit moest blijken dat ze forse giften hadden gedaan aan Fazilet en andere Turks-Islamitische instellingen. Die konden daarmee hun inkomen voor de belastingen flink drukken. Op de nota’s stonden steeds bedragen van 1500 tot 5500 euro.

In werkelijkheid zagen de instellingen echter amper een cent van de giften: slechts in enkele gevallen kregen ze een fractie van het bedrag dat geschonken zou zijn. K. en Ö voeren echter wel bij het handeltje: zij rekenden voor elke kwitantie zo’n 10 procent van de beweerde waarde van de gift. Om de kwitanties aan de man te brengen, hielden ze voorlichtingsbijeenkomsten in moskeeën.

Bij de aanhouding van het duo, in mei 2016, schatte opsporingsdienst Fiod dat de fiscus voor 500.000 euro is getild met behulp van honderden onjuiste belastingaangiften. Er zijn aanwijzingen dat zij al vanaf 2008 dubieuze aangiften indienden. Formeel beschuldigt justitie de mannen nu alleen van fraude ter waarde van tienduizenden euro's.

De officier van justitie sprak maandag tijdens de behandeling van de zaak door de rechtbank in Rotterdam van een geraffineerde werkwijze. ,,K. ronselde in moskeeën, op plekken van bezinning.’’ Zij eiste deels voorwaardelijke, celstraffen vanwege de afschrikwekkende werking. ,,Het ging allemaal wel heel gemakkelijk.’’

In de zaak zijn nog meer verdachten, onder anderen een belastingadviseur die de aangiftes voor K’s klanten invulde. Die moet nog voorkomen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.