De tweede rijbaan is nu een busbaan.
Volledig scherm
De tweede rijbaan is nu een busbaan. © Albert Sok

‘Rijstrook op Merwedestraat blijft busbaan tijdens werkzaamheden op N3’

Op de Dordtse Merwedestraat wordt tijdens de afsluiting van de Wantijbrug in de N3 extra verkeersdrukte verwacht. Toch is de gemeente niet van plan op deze weg tijdelijk weer twee rijstroken beschikbaar te stellen.

Dat laat de woordvoerder van wethouder Rik van der Linden weten. ,,Dankzij de lijnbusstrook blijft de Staart juist goed bereikbaar voor de bus en hulpdiensten tijdens werkzaamheden aan de N3. Het ligt dus niet voor de hand om die aanpassing terug te draaien’’, zo klinkt de reactie.

Op verzoek van een meerderheid van de gemeenteraad van Dordrecht werd de Merwedestraat, met in beide richtingen twee rijbanen, onlangs een eenbaansweg. De rechterrijstrook is voortaan alleen voor bussen. Hiermee denkt de raad hardrijders tegen te gaan.

Quote

Eén ding is zeker: het wordt hectisch

Theo Oostenrijk (CDA)

Werk aan Wantijbrug

Met de afsluiting van de Wantijbrug per 20 januari tot 3 april zal de verkeersdrukte op de Dordtse Merwedestraat vermoedelijk toenemen, hoewel Rijkswaterstaat de A15 en A16 noemt als omleidingsroute.

,,Maar van mensen uit Papendrecht kun je niet verwachten dat ze helemaal via die route omrijden als ze in Dordrecht moeten zijn’’, reageert Irene Koene van Gewoon Dordt, fel tegenstander van de Merwedestraat als eenbaansweg. Ze denkt dat het verkeer aan die kant van de Alblasserwaard, bijvoorbeeld om naar het ziekenhuis te gaan, gewoon over de Merwedestraat rijdt naar de bestemming die ze anders middels andere afslagen op de N3 zou bereiken. ,,Je zet jezelf zo toch een beetje voor gek’’, meent ze.

Haar collega Theo Oostenrijk, raadslid voor het CDA dat in het college van burgemeester en wethouders zit, staat aan haar zijde. ,,Het is nog afwachten hoe het verkeer zich precies gaat gedragen, maar één ding is zeker: het wordt hectisch’’, reageert de politicus. ,,Ik vraag me af of Dordrecht voorbereid is op wat gaat komen. We hebben het wel over een afsluiting van tweeënhalve maand hè! Ik denk dat openstellen van de tweede rijbaan op de Merwedestraat onvermijdelijk en noodzakelijk zal zijn.’’

Verkeerswethouder Van der Linden denkt daar dus (nog) niet aan. ,,Samen met Rijkswaterstaat bereiden we de maatregelen nu voor. We kijken bijvoorbeeld naar omleidingen, bebording en communicatie, aanpassing van verkeerslichten, inzet van extra bussen en verschillende fietsacties’’, liet hij weten toen de datum van 20 januari woensdag officieel bekend werd gemaakt.

Verder drong hij aan op gebruik van openbaar vervoer en de fiets, die wel over de N3 kunnen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!