Trein van Qbuzz op de Merwedelingelijn op de trein-parkeerplaats aan de Crayenstyeinstraat in Dordrecht
Volledig scherm
Trein van Qbuzz op de Merwedelingelijn op de trein-parkeerplaats aan de Crayenstyeinstraat in Dordrecht © Peter Koster

ProRail: treinen parkeren aan Crayensteynstraat mag nog gewoon

ProRail laat Qbuzz-treinen vooralsnog gewoon parkeren aan de Crayensteynstraat in Dordrecht. Het bedrijf leest in een vonnis van de Rotterdamse rechtbank geen verbod om dat te doen. Het bedrijf zal wel maatregelen moeten treffen om het lawaai van de treinen terug te dringen, aldus een woordvoerder.

De rechtbank vernietigde de omgevingsvergunning van het emplacement Dordrecht, waarvan ook de sporen aan de Crayensteynstraat deel uitmaken. Volgens ProRail mag Qbuzz de treinen van de MerwedeLingelijn daar gewoon blijven parkeren, tot door de gemeente een nieuwe vergunning afgegeven wordt. 

Uit die vergunning moet dan blijken of er toch een einde aan het parkeren komt. ProRail heeft altijd gesteld dat er elders in Dordrecht geen parkeerruimte voor de treinen is, bij gebrek aan sporen met bovenleiding.

Optreden

Met het vernietigen van de vergunning is de oude vergunning uit 1999 weer van kracht geworden. Daarvan stelt de rechtbank uitdrukkelijk dat die het parkeren van treinen niet toestaat. ProRail en Arriva (nu Qbuzz) dachten dat wel, maar volgens de rechtbank is dat iets heel anders dan het wel toegestane rangeren.

Omwonenden van de beide sporen kondigden dinsdag al aan dat ze de gemeente Dordrecht zullen vragen op te treden tegen het parkeren, zodra het vonnis onherroepelijk is geworden. Als er geen hoger beroep komt, is dat over zes weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!