Volledig scherm
Wethouders Arno Janssen en Corine Verver zijn trots op de tweede editie van Pop Up Papendrecht, die draait op groene stroom en bestaat uit veel activiteiten. © Victor van Breukelen

Pop Up Papendrecht en ijsbaan draaien helemaal op groene stroom

De tweede editie van Pop Up Papendrecht (PUP) begint deze week en is volledig duurzaam. Vanaf nu kan elk evenement op de Markt worden voorzien van groene stroom.

De organisatie van de PUP kon vorig jaar terugkijken op een geslaagde eerste editie in het centrum van het dorp, maar schrok wel van de torenhoge energierekening. Bovendien waren er klachten over stank- en geluidsoverlast. Dat moet anders, bedachten de betrokken partijen. Door snel schakelen is het evenement vanaf dit jaar duurzaam dankzij een investering van bijna 40.000 euro. ,,Die wordt binnen twee tot drie jaar terugverdiend'', vertelt een trotse wethouder Arno Janssen. Doel: minder uitstoot van stikstof en een stillere energievoorziening.

Batterypack

Op de muur van het gemeentehuis is een aansluitpunt voor een batterypack aangesloten, straks netjes weggewerkt in een putkast. Samen met Stichting Huiskamer Papendrecht (van de ijsbaan) en Aggreko is een stroomplan gemaakt. De isolatie en ledverlichting in de tent is aangepast. Dit sluit goed aan bij de wens van de gemeente en inwoners om te verduurzamen. Wethouder Corine Verver: ,,Je merkt dat de bewustwording onder bewoners toeneemt. Goed voorbeeld doet goed volgen.’’

Quote

Als het goed is hebben we de allereer­ste mobiele ijsbaan op groene energie van Nederland

Vrijdag begint het evenement. Op de eerste avond is het Pop-up Dinner. Tot en met zondag 8 december staan allerlei activiteiten op het programma. Later, op vrijdag 13 december, opent de ijsbaan. ,,Verifiëren kunnen we het niet, maar als het goed is hebben we de allereerste mobiele ijsbaan op groene energie van Nederland!'' aldus Janssen. Die ijsbaan kan ieder jaar op veel bezoekers rekenen. Zeker gezien het feit dat Dordrecht het 't derde jaar op rij zonder kerstijsbaan moet doen, trekt de Papendrechtse schaatsbaan ook bezoekers van buiten het dorp.

Bruisend

Het college van b en w is niet alleen trots op de verduurzaming van de PUP - en komende evenementen op de Markt - maar ook op het veelzijdige programma. Door de medewerking van partners, is de tent op het plein de komende tijd het bruisend centrum van het dorp. 

Verver: ,,We hebben weer veel activiteiten, met nog meer verdieping. Zoveel partijen die samenwerken en dit samen mogelijk maken. Het is geweldig om te zien hoe Stichting Huiskamer Papendrecht, Tafelronde 140 en de Culturele Raad met scholen, kerken, jongvolwassenen en vele anderen met passie hier het beste van zichzelf laten zien. De Markt is zo ook deze keer aan het einde van het jaar een ontmoetingsplaats die inwoners verbindt.'' Ze vervolgt: ,,Ik kan alleen maar zeggen: kom! Laat je vermaken en verrassen.’’

Dit is er te doen

Voor alle leeftijden is er iets te doen. De allerkleinsten kunnen naar het Ukkepuk concert, voor basisschoolleerlingen zijn er onder andere de kunstcarrousels en is er een sinterklaasfeest. Voor 18-plussers is er een groot feest met rapper Johnny 500. Voor een avondje uit kunnen volwassenen onder meer naar de Comedy Night en PUP-quiz.

Het volledige programma is huis-aan-huis bezorgd in Papendrecht. Ook staat deze op papendrecht.nl.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!