Volledig scherm
De oudste boekenboom van Nederland in betere tijden. © Albert Sok

Oudste boekenboom komt na brand mogelijk niet terug in Zwijndrecht

De boekenboom aan de Kloosstraat in Zwijndrecht komt mogelijk niet meer terug, nadat vandalen de boom in de nacht van maandag op dinsdag in brand staken.  Dat zegt directeur Mike Mastwijk van basisschool De Dolfijn, in 2012 één van de initiatiefnemers voor deze eerste boekenboom van Nederland. De boom is totaal verwoest.

De gemeente Zwijndrecht meldt het minder somber in te zien. Ze wil direct na de zomer met school en buurtbewoners om tafel gaan zitten om de mogelijkheden te bekijken. De restanten van de oude boom worden zo snel mogelijk verwijderd.

Verdrietig

Mastwijk is aangeslagen door de brand: ,,Ik ben hier heel verdrietig van.’’ De boekenboom, nog geopend door kinderboekenschrijver en oud-politicus Jan Terlouw, voorzag in een behoefte. Mensen konden er afgedankte boeken kwijt. Die konden dan gratis geleend worden. Daarmee voorzag de boom in een behoefte in de wijk Kort-Ambacht Zuid, één van de minst welvarende wijken van Zwijndrecht.

De schooldirecteur was net bezig de boom nieuw leven in te blazen. De plastic flappen voor de boekenvakken waren door de tijd verdwenen: ,,Dan worden de boeken nat en vies en komen er ook steeds minder mensen op af. Er lag net een offerte bij de gemeente om hem weer op te knappen. We hadden ook ideeën om de jongeren uit de buurt er bij te betrekken door een graffitiplek in te richten.’’ 

Eisen

Het is de eerste keer dat de boom door vandalen beschadigd wordt: ,,Iedereen zei dat het ons niet zou lukken in deze wijk, maar tot nu toe ging het goed.’’ De boom op de oude plek, ver van bebouwing terug laten komen, lijkt hem hoe dan ook geen goed idee: ,,Misschien dat het hier op het plein bij de school kan, dan staat hij veel meer in het zicht. Maar als er weer één komt, dan moet die weer aan allerlei eisen voldoen. Er moet een speciale betonnen voet komen en we moeten dan weer vakken in zo'n boom maken.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!