Volledig scherm
Op de voormalige vuilstortplaats zijn 22.000 zonnepanelen geplaatst. © Qphoto

Oude stortplaats in Dordrecht levert nu stroom voor 2200 huishoudens

Aan de Rijksstraatweg in Dordrecht is gistermiddag officieel zonnepark Transberg geopend. Op de voormalige vuilstortplaats langs de Dordtsche Kil zijn de afgelopen maanden 22.000 zonnepanelen geplaatst, die samen 7,5 megawatt stroom kunnen produceren. Genoeg voor het jaarverbruik van 2200 huishoudens. 

Als symbolische handeling liet ontwikkelaar TPSolar de Dordtse wethouder Rik van der Linden een laatste vuilniszak in een container gooien, waarna hij daar een zonnepaneel uithaalde. ,,Daarmee benadrukken we de transformatie van vuilstort naar zonnepark’’, legt Jos Schlangen van TPSolar uit. 

Het park levert zijn zonne-energie via het net van Stedin aan Nuon/Vattenfall. Die is in eerste instantie bedoeld voor de zakelijke markt. Via duurzaam platform Powerpeers kunnen ook huishoudens zonnestroom kopen. Schlangen: ,,Dordtenaren kunnen dus zonnestroom uit eigen stad kopen.’’ De Transberg fungeerde tot de jaren 80 als stortplaats voor Rotterdams huisvuil. De voormalige stort werd tussen 2004 en 2007 gesaneerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. PvdA Alblasserdam: ‘Voorlichting over vaccinatie mag best minder soft’

    PvdA Alblasser­dam: ‘Voorlich­ting over vaccinatie mag best minder soft’

    Als het aan de PvdA in Alblasserdam ligt, wordt de voorlichting van vaccinatie van kinderen voortaan veel confronterender. ,,Het mag best wat minder soft. In plaats van foto’s van kinderen met een vertrokken gezicht die een prik krijgen, kun je ook plaatjes van zieke kinderen laten zien’’, aldus gemeenteraadslid Wim van Krimpen vanavond. De vaccinatiegraad in Alblasserdam is één van de laagste in de regio.