Volledig scherm
De tong van Johan de Witt en de vinger van zijn broer Cornelis. Zijn ze wel echt van hen? © ANP

‘Openen graf van moeder gebroeders De Witt voor tv-programma is absurd’

OPINIEEind april van dit jaar gaf het UMC Amsterdam tijdens een plechtigheid in het stiltecentrum van de locatie AMC de menselijke resten van Maori terug aan Nieuw-Zeeland, het land van herkomst. Uit respect voor de overledenen. Logisch toch?

Maar in Haags Gemeentemuseum worden een tong van Johan de Witt en een vinger van zijn broer Cornelis bewaard, en af en toe uitgeleend voor tentoonstellingen. Het tentoonstellen van de menselijke resten kan gerust barbaars worden genoemd.

Volledig scherm
Anna van de Corput (1599-1645), de moeder van Johan en Cornelis de Witt. Haar graf in de Dordtse Grote Kerk wordt geopend voor een dna-onderzoek.

Maar het kan nog erger. Om vast te stellen of de menselijke resten werkelijk afkomstig zijn van misschien wel de belangrijkste staatsman van Nederland en zijn broer, in zijn tijd een oorlogsheld, is vorige week in de Dordtse Grote Kerk het graf geopend van hun moeder Anna van de Corput. Om door middel van een dna-onderzoek vast te kunnen stellen of vinger en tong inderdaad van de broers zijn. En waarom? Voor een tv-programma. Niet alleen getuigt het bewaren en tentoonstellen van lichaamsdelen van vermoorde mensen van weinig respect, het openen van een graf voor een tv-programmaatje is ronduit absurd.

Onbegrijpelijk dat het bestuur van de Grote Kerk daar kennelijk toestemming voor heeft gegeven. Ook de gemeente Dordrecht verleent alle medewerking aan de uitzending. Burgemeester Kolff zal in het programma optreden. Op zijn Facebookpagina verdedigt Kolff dat door aan de grafschennis het predicaat ‘wetenschappelijk’ te hangen.

Onzin. Het gaat natuurlijk om een lekker spectaculair, griezelig tv-programma. In een beschaafd land worden menselijke resten niet tentoongesteld, zeker niet van gruwelijk vermoorde staatslieden. En in een beschaafd land worden graven niet geopend om een 'leuk' tv-programma te maken, ook niet om zogenaamd de waarheid te achterhalen.

Reageren? dd.brieven@ad.nl

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!