Volledig scherm
chemours Dordrecht 11 september 2018 © Cees van der Wal

Onderzoek: niet meer kankergevallen rondom Chemours, ‘maar gevoel zegt van wel’

De Sliedrechtse fractie SGP-ChristenUnie stelt het college vragen over een onderzoek dat uitwijst dat kanker in het gebied rondom het Dordtse chemiebedrijf Chemours niet vaker voorkomt dan elders in de regio.

Het onderzoek uit 2016 van de Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland-Zuid zou uitwijzen dat er in het gebied rond Chemours/DuPont niet meer gevallen van kanker werden geconstateerd ‘dan op basis van landelijke cijfers verwacht werd’. Maar volgens de Sliedrechtse fractie ‘leeft echter het gevoel dat wel sprake is van relatief meer gevallen van kanker in Sliedrecht’.  En daarom voelen de partijen zich genoodzaakt vragen te stellen ‘om meer duidelijkheid te krijgen’.

Er is gevraagd in hoeverre de ontwikkelingen over het aantal kankergevallen actief worden bijgehouden. Ook vraagt de fractie of er inmiddels nieuwe informatie bekend is die aanleiding zou geven tot nieuw onderzoek. ,,Tot slot is gevraagd of het onderzoek van destijds volledig is geweest of dat er inmiddels bijvoorbeeld andere vormen van kanker bekend zijn, die ook onderzocht zouden moeten worden’’, zegt raadslid Jan Visser. 

‘Onderzoek tegen het licht’

In 2016 gaf de Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid al aan haar onderzoek naar ‘kankerincidenten’ rond Chemours kritisch tegen het licht te houden. Het kankerincidentenonderzoek werd gedaan nadat onrust uitbrak over de uitstoot van C8 dat sinds de jaren 60 in de Dordtse fabriek DuPont is gebruikt bij de productie van teflon.

De stof zit volgens wetenschappers wereldwijd bij iedereen in het bloed en staat sinds 2013 op een Europese lijst van ‘zeer zorgwekkende’ stoffen. In Amerika wordt C8 door wetenschappers in verband gebracht met onder andere verhoogd cholesterol, nier-, testikel- en leverkanker.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!