Volledig scherm
Een impressie van de nieuwe voorgevel van de Kunstkerk. © Andries Lugten

Omwonenden Kunstkerk maken zich zorgen om horeca

Buurtbewoners zijn vol lof over de nieuwe plannen voor de Kunstkerk in Dordrecht. Wel maken ze zich zorgen over de horeca in het gebouw en vragen ze aandacht voor de geluidsisolatie.

Dat bleek tijdens een bewonersavond in The Movies, waar ontwikkelaar Dudok de plannen presenteerde. De Kunstkerk wordt verbouwd tot een kwalitatief hoogwaardige expositieruimte. Daarbij krijgt het complex op diverse plekken horeca om op termijn de exploitatie sluitend te kunnen maken.

De zaal kan bijvoorbeeld worden gehuurd voor lezingen, presentaties, zondagochtendconcerten, trouwerijen en rouwbijeenkomsten. Aan de achterkant komt een nieuwe glazen uitbouw, die wordt gemarkeerd door een kunstzinnige gevel van glas en brons, ontworpen door Studio Job. Daar, op een bordes in de kerk, in de nieuwe steeg die van Augustijnenkerk naar Museumstraat loopt en op het terras in de glazen kubus boven deze steeg, komt ruimte voor horeca.

,,Dat grenst aan mijn slaapkamer. Wat nou als daar veel lawaai van komt?’’ vroeg een buurvrouw zich af. ,,Hoe laat blijft die horeca open en hoe laat wordt de steeg afgesloten?’’ wilde een andere bewoner weten. De openingstijden worden later bepaald, vertelde projectontwikkelaar Gerben Penning van Dudok. In elk geval is de steeg afgesloten als de Kunstkerk dicht is. ,,Het is zeker niet de bedoeling om van de Kunstkerk een feestzaal te maken. Het wordt een plek waar je kunst kunt bekijken en een kopje koffie kunt drinken. De ene keer zit je in de kerk, de andere keer in de steeg of daarboven’’, legde hij uit.

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Een impressie van de nieuwe kunstkerk. © Andries Lugten

Muren

De overbuurman vroeg naar de uitkomsten van het geluidsonderzoek en wat dat voor gevolgen heeft voor de isolatie van de muren. Volgens Penning wordt de dikte van die isolatie straks bepaald door de mate van geluid die volgens de bouwvergunning is toegestaan. ,,Maar we willen elke vorm van geluidsoverlast vermijden’’, stelt hij. Na gemeente en welstandscommissie reageerde ook de buurt positief op de plannen. ,,Een mooi, open, helder en groen plan’’, verwoordde een buurtbewoner de mening in de zaal.

Dudok wil dit jaar de bouwvergunning aanvragen en hoopt de verbouwing in het najaar van 2020 af te ronden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!