Volledig scherm
Brokstukken van de scooter van het 72-jarige slachtoffer na het ongeval op de Merwede-straat. J.R. veroorzaakte het ongeval en reed volgens justitie veel te hard. © ETIENNE BUSINK

OM: Veroorzaker ernstig ongeluk op Merwedestraat reed minimaal 70 kilometer te hard

De veroorzaker van het ernstige verkeersongeluk op de Merwedestraat in Dordrecht, een jaar geleden, scheurde volgens het Openbaar Ministerie met 120 tot 141 kilometer over de weg, 70 tot 91 kilometer harder dan de maximumsnelheid op die plek. Dat bleek gisteren tijdens een tussentijdse zitting voor de rechtbank in Rotterdam.

De destijds pas 18-jarige Dordtse bestuurder J.R. - gezien zijn leeftijd koud in het bezit van een rijbewijs - schepte met zijn witte Mercedes een 72-jarige scooterrijder die net de straat over wilde steken. Het slachtoffer gaf ter hoogte van de verkeerslichten bij supermarkten Jumbo en Aldi gas, nadat zijn stoplicht op groen was gesprongen. 

Juist op dat moment kwam R. op zeer hoge snelheid aangereden, reed door het rode verkeerslicht en lanceerde de scooterrijder. Het slachtoffer raakte zwaargewond. De man liep onder meer breuken op in zijn dijbeen, kraakbeen, kuitbenen en scheenbeen. Onduidelijk is hoe het slachtoffer er inmiddels aan toe is en of hij een schadeclaim indient tegen R. Hij was gisteren niet aanwezig bij de tussentijdse zitting.

R. was net te laat om bij de zitting aanwezig te zijn. Zijn advocaat vertegenwoordigde de verdachte en stemde ermee in om het echte proces na de zomer te laten plaatsvinden.

Celstraf

R. moet zich op 14 november verantwoorden voor de rechtbank in Dordrecht. Voor overtreding van de wegenverkeerswet en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel riskeert hij een jarenlange celstraf én ontzegging van de rijbevoegdheid. Sinds het ongeval is het rijbewijs van R. al ingevorderd.

De straf voor R. kan nog hoger uitvallen als de rechtbank bewezen acht dat de beginnend bestuurder tijdens de rit op de Merwedestraat ook nog bezig was met zijn mobiele telefoon. Uit onderzoek van de politie naar het toestel bleek dat er ‘tijdens of kort vóór het verkeersongeval’ gebruik was gemaakt van de mobiele telefoon van R.

De raadsman van de jonge Dordtenaar wilde die beschuldiging gisteren nuanceren. Volgens hem zat R. niet volop te bellen achter het stuur, maar ontdekte de politie dat er tijdens of kort voor de aanrijding een filmpje op YouTube is afgespeeld.

Het nieuws over het afgeronde politieonderzoek naar het bijna fatale ongeval komt in dezelfde week dat de gemeente bekendmaakt dat er maatregelen worden genomen op de Merwedestraat. Die staat te boek als zeer onveilig.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!