Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas in 2018. Naast de Sint loopt burgemeester Wouter Kolff. © Peter Verheijen

Nog geen meldingen van demonstraties bij Dordtse intocht

De gemeente Dordrecht heeft nog geen meldingen binnen van mensen die willen demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas. Burgemeester Wouter Kolff voorziet vooralsnog geen grote problemen komende zaterdag.

De actiegroep Dordrecht Kan Het, tegenstanders van Zwarte Piet en een uitvloeisel van protestbeweging Nederland Wordt Beter, kondigde vorige maand al aan acties te willen organiseren tijdens de intocht in Dordrecht. 

,,Het idee is om op allerlei plaatsen aandacht te vragen voor de discriminatie tijdens de intocht”, zei initiatiefnemer Jerry Afriyie. De gemeente heeft één punt langs de route van de Sint en zijn pieten aangewezen waar het toegestaan is te demonstreren, aan de voet van de Grote Kerk.

Maar tot dusver heeft de gemeente nog geen melding binnen gekregen van Dordrecht Kan Het of andere groepen die van zich willen laten horen tijdens de intocht. ,,Demonstreren is een grondrecht, daar hoef je geen toestemming voor te vragen. Maar we hebben wel gezegd dat je je kenbaar moet maken bij de gemeente middels een melding. Dat heeft nog niemand gedaan”, zegt burgemeester Wouter Kolff.

Aangewezen plaats

Mensen die willen demonstreren kunnen zich tot 48 uur voor aanvang van het evenement nog melden. Als mensen op andere plekken dan de aangewezen plaats demonstreren zal de politie optreden, meldt Kolff. ,,Demonstreren mag, je mag laten horen wat je ergens van vindt. Maar alleen op die plek en gewoon op een nette manier.”

Quote

Ik wil gewoon dat het feest doorgang kan vinden op een goede manier

Wouter Kolff

Kolff zegt nog geen signalen binnen te hebben gekregen die reden zijn om de politiecapaciteit tijdens de intocht op te schroeven. ,,We hadden vorig jaar al een behoorlijke capaciteit rondlopen, terwijl de opkomst van demonstranten toen zeer beperkt was. Eerlijk gezegd vind ik het jammer dat we voor een kinderfeest zo ontzettend veel agenten op de been moeten brengen. Maar als het nodig is, dan is dat zo. Ik wil gewoon dat het feest doorgang kan vinden op een goede manier.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!