Volledig scherm
De Spil Bleskensgraaf. © Rechtenvrij

Nieuw onderzoek naar verbouwing van De Spil in Bleskensgraaf

De gemeente Molenlanden werkt een nieuw plan uit voor de verbouwing van De Spil in Bleskensgraaf tot vaste werkplek voor ambtenaren. Het college van burgemeester en wethouders wil voor dat onderzoek 200.000 euro uittrekken.

,,Dat bedrag wordt gebruikt om te komen tot een voorlopig ontwerp, een risico-analyse uit te voeren en duurzaamheidsmaatregelen verder uit te zoeken'', zegt een woordvoerder. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het beschikbaar stellen van het nieuwe budget.

De voormalige gemeenten Molenwaard en Giessenlanden - die op 1 januari dit jaar fuseerden tot Molenlanden - kozen vorig jaar al voor De Spil als werkplek voor ambtenaren. Voor het uitwerken van die 'voorkeursvariant' werd 3 ton uitgetrokken en begin dit jaar werd zelfs al maquette gepresenteerd.

Rekening

Uit een doorrekening bleek echter dat het plan in totaal een kleine 18 tot 23 miljoen euro zou kosten. Dat terwijl er door de politiek was afgesproken dat de rekening voor het project maximaal 10 miljoen zou mogen bedragen. In het nieuwe ontwerp moet daarom rekening gehouden worden met dat uitgangspunt. Een voorstel van het college om alsnog het voormalige gemeentehuis in Hoornaar te onderzoeken als mogelijke werkplek, kon onlangs niet rekenen op steun van de gemeenteraad.

In De Spil zouden ook onder meer een raadszaal en een servicepunt voor inwoners moeten komen. Het Melkwegplein achter het complex is in beeld als nieuwbouwlocatie voor de binnen- en buitendienst van de gemeente.

Na de verbouwing wordt de gemeentewerf Gelkenes verkocht en wordt de buitendienstlocatie in Nieuw-Lekkerland mogelijk een parkeerterrein voor het werelderfgoed Kinderdijk.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Bleskensgraaf en omstreken? Schrijf je hier in!