Volledig scherm
De gemeenteraad van Dordrecht, in de raadzaal. © AD

Na een maand is er nog steeds niemand voor lege Dordtse raadszetel

Het is nog altijd niet duidelijk wie de vrijgekomen zetel in de gemeenteraad van Dordrecht gaat innemen, nadat ruim een maand geleden D66’ers Kevin Noels en Karin Castelijn hun vertrek aankondigden.

Al die tijd heeft Eelco de Vos, de eerstvolgende op de kieslijst van de partij, nagedacht over de vraag of hij de raad in wil. Hij heeft deze week uiteindelijk besloten dat niet te doen. De Vos was tot voor kort commissielid voor D66, maar stopte vanwege intern geruzie. Hij zou zich daarom sowieso niet meer aansluiten bij D66.

Binnen de partij knettert het al sinds de verkiezingen van maart 2018. Toen behaalden Ahmet Polat en Osman Bosuguy, twee laaggeplaatste kandidaten van Turkse komaf, onverwacht een zetel. Zij beschuldigen partijgenoten van discriminatie. Polat wordt verweten dat hij als voorzitter van de kiescommissie de raad in is gegaan, terwijl de partijreglementen dat verbieden.

Kaarten

Nu is dus Tabak (nummer 5) de volgende op de lijst. Dat is saillant, want ook hij was tot een maand geleden commissielid voor de partij. Hij stopte daar om dezelfde reden als Noels en Castelijn mee. ,,Ik ga bekijken hoe de kaarten liggen en een besluit nemen om de zetel te aanvaarden of ervan af te zien’’, zegt hij desgevraagd.

Het ligt daarom niet voor de hand dat hij zich nu weer aansluit bij D66. Dus als Tabak het doet wordt hij een eenmansfractie of sluit zich aan bij een andere partij.

D66 behaalde vier zetels bij de verkiezingen. Daarvan zijn er nu drie bezet, aangezien Paul Tiebosch (nummer 3 op de kieslijst) zich wel bij D66 heeft aangesloten. ,,De stad moet bestuurd worden’’, zei hij daar eerder over.