Volledig scherm
Anja van der Starre met de burgemeesters van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena tijdens de herdenking in Kamp Amersfoort. © Archieffoto Kamp Amersfoort

‘Monument Merwedegijzelaars ontzettend belangrijk voor nabestaanden’

,,Van de Merwedegijzelaars leeft bijna niemand meer, maar ook voor de nabestaanden is de komst van het monument ontzettend belangrijk.’’ De Sliedrechtse Anja van der Starre is dolblij dat dat haar vader en zijn lotgenoten eindelijk erkenning krijgen: ,,De aanhouder wint, daar ben ik trots op.’’

Het wordt zelfs groter dan ze kon bevroeden: het monument, waarvoor sinds woensdag een kunstenaar gezocht wordt, krijgt de ruimte op drie plekken in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena. Dat zijn de gemeenten waar de Duitsers in mei 1944 honderden mannen oppakten, als wraak voor de moord op twee landwachten door het verzet. Bijna allemaal werden ze als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd, 26 van hen keerden niet terug.

Van der Starre is dochter van een Merwedegijzelaar, maar thuis werd er over die geschiedenis nauwelijks of niet gepraat. Na de dood van haar vader ging ze op zoek naar zijn verhaal, maar ontdekte ze dat er nog heel veel onbekend was. Zelfs de namen van velen waren niet bekend. Inmiddels heeft ze met talloze gijzelaars en nabestaanden gesproken.

Landelijke herdenking

Dit jaar kreeg ze plotseling veel landelijke aandacht: De NOS maakte een documentaire, die op 4 mei direct na de dodenherdenking uitgezonden werd. Bovendien stonden de Merwedegijzelaars centraal bij de herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Amersfoort, het kamp van waaruit de gijzelaars naar Duitsland gestuurd werden.

Daar trof ze ook de burgemeesters van de drie gemeenten. Bij hen trok ze prompt aan de bel met de vraag of er niet een echt monument kon komen. Er waren immers alleen maar een paar kleine plaquettes, waar makkelijk aan voorbij gelopen wordt: ,,Ze waren wel met me eens dat dit verhaal onderbelicht is gebleven. Daarna diende het CDA in Sliedrecht ook nog een motie in en toen is burgemeester Van Hemmen er achter aan gegaan.’’

Ze is ontzettend benieuwd hoe het monument er uit komt te zien; ontwerpers kunnen zich nog melden bij de gemeente Sliedrecht. Maar zeker is dat er bij de komende dodenherdenking een monument is, en daar gaat het om.

Plaquette in Hardinxveld

Dat monument wordt overigens geen vervanging voor de plaquette in Hardinxveld, waarvan in de gemeenteraad geopperd werd dat die een andere plek zou moeten krijgen dan de leegstaande school waar ze nu hangt: ,,Maar die plaquette kun je daar niet weghalen, want daar staat op dat de gijzelaars van die plek weggevoerd werden.’’ Overigens zijn er met de eigenaar van de school afspraken gemaakt: wordt de school ooit gesloopt, dan blijft de plaquette behouden.

Volledig scherm
Eerder dit jaar was er nog een kleine herdenking bij het monument in Hardinxveld-Giessendam. © Cor de Kock

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken, schrijf je hier in.