Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Molenlanden betaalde vorig jaar ruim twee ton aan wachtgeld

De gemeente Molenlanden heeft vorig jaar aan vier oud-bestuurders ruim twee ton aan wachtgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de fusiegemeente, die op 1 januari 2019 is ontstaan na het samengaan van Molenwaard en Giessenlanden. ,,In totaal is 221.051 euro betaald’’, aldus het college van burgemeester en wethouders.

Een wachtgeldregeling voor oud-burgemeesters en wethouders duurt maximaal drie jaar en twee maanden. Het maakt niet uit of een bestuurder zelf opstapt, de laan uit wordt gestuurd of thuis komt te zitten na een herindeling. De uitkering is in het eerste jaar 80 procent van het laatste salaris als bestuurder. Daarna is dat 70 procent.

Voor ontvangers van wachtgeld geldt een ‘inspanningsverplichting’ om nieuw, passend werk te vinden. Inkomsten worden met het wachtgeld verrekend. ,,In 2019 heeft bij één bestuurder zo’n verrekening plaatsgevonden’’, zegt het college van b en w. ,,De einddatum van de wachtgeldverplichting varieert van november dit jaar tot september 2024.’’

Vanwege privacyredenen worden de namen van ontvangers niet bekendgemaakt.

  1. Van wit-roze spekblokken tot vozen op de ligwei, herinneringen aan het buitenbad van De Hoge Devel
    PREMIUM

    Van wit-roze spekblok­ken tot vozen op de ligwei, herinnerin­gen aan het buitenbad van De Hoge Devel

    Het nieuws dat het buitenbad van De Hoge Devel in Zwijndrecht met de verbouwing van het zwembad na 55 jaar verdwijnt, riep talloze verontwaardigde reacties op. Jan van Geloof (66), Hendrik Boer (75) en Wouter Eenhoorn (65) halen herinneringen op aan ‘hun bad’. Het snoepkraampje van het Develpaviljoen bijvoorbeeld, badjuffrouw Ali en bussen vol Rotterdammers die op bezoek kwamen.