Cocaïne. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Cocaïne. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Mildere straf voor Sliedrechtse dorpsdealers: negen maanden zitten

Twee cocaïnedealers, die Sliedrecht en Poortugaal een jaar lang van drugs voorzagen, moeten van de Rotterdamse rechtbank negen maanden gevangenisstraf uitzitten. Daarnaast blijft hen een voorwaardelijke celstraf van drie maanden boven het hoofd hangen.

Dat is een mildere straf dan Justitie twee weken geleden ter zitting eiste. De rechtbank overwoog donderdag dat een voorwaardelijk deel het duo er mogelijk meer van weerhoudt om opnieuw strafbare feiten te plegen. De mannen hadden allebei een blanco strafblad. Voor het overige zijn er volgens de rechtbank geen redenen om af te wijken van de eis van Justitie, ook geen persoonlijke omstandigheden.

De 31-jarige W.B. en de 28-jarige A.D., die beiden geen vaste woonplaats hebben, verkochten in beide dorpen drugs alsof het pizza’s of broodjes shoarma waren. Veel mensen hadden hun telefoonnummers en lieten de cocaïne gewoon thuis bezorgen. Overigens maakten de twee gebruik van een zogeheten php-telefoon, een speciaal mobieltje met versleutelde gegevens. 

De politie kon dat niet onderzoeken. Ze liepen tegen de lamp nadat wijkagenten in Sliedrecht wel heel veel signalen kregen dat er gedeald werd in het dorp. De twee mannen bekenden bij de rechtbank gedeald te hebben, maar beweerden dat dat veel korter dan een jaar duurde. Daar gelooft de rechtbank niets van.

Nadat het duo gearresteerd was, vertelde burgemeester Bram van Hemmen niet verrast te zijn. In 2015 was al gebleken dat er in het Sliedrechtse rioolwater wel heel veel cocaïne zat: ,,En waar gebruikt wordt, wordt gedeald.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!