Volledig scherm
PREMIUM
De Luistervink van Nicolaes Maes. © Mauritshuis

Meer dan alleen leerling van Rembrandt: Nicolaes Maes krijgt eerste eigen tentoonstelling

De Dordtse meesterschilder Nicolaes Maes wordt eindelijk geëerd met een overzichtstentoonstelling. De tentoonstelling, die komende maand geopend wordt in het Mauritshuis, is de eerste Maes-expositie ooit, aldus het Haagse museum. Het gaat om een co-productie met de National Gallery in Londen, waar de expositie komend voorjaar te zien zal zijn.

Conservator Ariane van Suchtelen van het Mauritshuis heeft in de archieven slechts één andere Maes-tentoonstelling kunnen vinden. Die werd in 1934 gehouden in het Dordrechts Museum, ter ere van zijn driehonderdste geboortedag. ,,Dat waren nog geen tien schilderijen en het waren alleen maar portretten en tekeningen. De godsdienstige afbeeldingen en de huiselijke taferelen zoals de luistervinkjes ontbraken.''

  1. Van wit-roze spekblokken tot vozen op de ligwei, herinneringen aan het buitenbad van De Hoge Devel
    PREMIUM

    Van wit-roze spekblok­ken tot vozen op de ligwei, herinnerin­gen aan het buitenbad van De Hoge Devel

    Het nieuws dat het buitenbad van De Hoge Devel in Zwijndrecht met de verbouwing van het zwembad na 55 jaar verdwijnt, riep talloze verontwaardigde reacties op. Jan van Geloof (66), Hendrik Boer (75) en Wouter Eenhoorn (65) halen herinneringen op aan ‘hun bad’. Het snoepkraampje van het Develpaviljoen bijvoorbeeld, badjuffrouw Ali en bussen vol Rotterdammers die op bezoek kwamen.