Volledig scherm
In 2017 werd aan Korte Parallelweg een flitspaal weggehaald. Ook zonder die paal gaan maandelijks nog duizenden automobilisten op de bon. © Thymen Stolk

Meer dan 180 boetes per dag op N3, ook Laan der VN boetekanon

De flitspalen die langs de N3 staan slingeren dagelijks ruim 181 automobilisten op de bon, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ook de camera's langs de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht blijken heuse boetekanonnen.

De cijfers gaan over de periode 1 mei 2019 tot en met 31 augustus 2019. In deze vier maanden gingen in Dordrecht in totaal 32.468 bestuurders op de bon omdat ze te hard of door een rood licht reden. Opmerkelijk:  dit aantal is hoger dan het aantal door flitspalen uitgedeelde boetes in de gehele provincie Groningen (29.731).

Elk kwartier

Naast Dordrecht is de gemeente Papendrecht de enige gemeente in de Drechtsteden die over de palen beschikt. Zij zijn gelijk verdeeld over de Burgemeester Keijzerweg (680 bonnen) en de N3 (12.004 bonnen). Op het Papendrechtse deel van deze autoweg werd gemiddeld elk kwartier een bon uitgedeeld.

Samen met de palen aan de Dordtse kant, bedroeg het aantal bonnen op de autoweg 22.335. Dit staat gelijk aan een bon per 8 minuten .

Op de Laan der Verenigde Naties werden deze periode bijna 12 duizend boetes uitgedeeld, waarvan 932 voor het negeren van een rood licht.  Aan het stoplicht op de Hugo van Gijnweg in Dordrecht zullen aanzienlijk minder automobilisten slechte herinneringen hebben. Die flitste in vier maanden slechts 29 keer.

Op de N3 en de Laan der Verenigde Naties is een stijging van maar liefst 29 en 25 procent te zien aan uitgedeelde boetes ten opzichte van de eerste vier maanden van dit jaar. Als we de cijfers naast dezelfde periode vorig jaar leggen, blijkt juist sprake van een lichte daling.

Staatskas

Hoeveel geld al die boetes bij elkaar hebben opgeleverd is niet bekend, omdat dit onder meer afhangt van de snelheid waarmee de overtredingen zijn begaan en hoeveel boetes later zijn kwijtgescholden. De gemeenten zien in ieder geval niets van de ‘opbrengst’, omdat de flitspalen van het Openbaar Ministerie zijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!