Volledig scherm
Marije Vennix met de ‘echte’ burgemeester (links). © Gemeente Dordrecht

Marije (9) is de eerste kinderburgemeester van Dordrecht

Dordrecht krijgt voor het eerst een kinderburgemeester. De 9-jarige Marije Vennix wordt aanstaande dinsdag tijdens een gemeenteraadsvergadering beëdigd in het stadhuis.

De basisscholier stuurde de echte burgemeester onlangs een brief, waarin ze optekende graag kinderburgemeester van de stad te willen worden. Ze pende Kolff dat ze leergierig en nieuwsgierig is, veel kinderen kent en ook weet hoe kinderen denken. Kolff overlegde met raadsgriffier Anneloes Wepster over het bijzondere verzoek en de twee waren het al snel eens dat Marije een uitstekende kinderburgemeester zou zijn.

,,Ik vind het belangrijk dat Dordrecht een kinderburgemeester krijgt, want ik vind dat kinderen meer van een gemeente moeten weten’’, zegt de pientere Marije. ,,En de gemeente kan ook van kinderen leren.’’

Gastles

De kinderburgemeester treedt bij gelegenheden samen met de burgemeester op. Zo brengen ze samen een bezoek aan een klas voor een gastles zodat meer kinderen met de gemeente en de gemeentepolitiek in aanraking komen.

Kolff: ,,De kinderburgemeester en ik zijn aanwezig bij de aubade op Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en als er een speeltuin wordt geopend kan de kinderburgemeester deze samen met een wethouder openen.’’

Bij aanvang van de raadsvergadering hangt Kolff de kinderambtsketen om bij Marije. Zij wordt voor een jaar kinderburgemeester. Daarna geeft ze de kinderambtsketen door aan een nieuwe kinderburgemeester die zij samen met de burgemeester en de griffier uitkiest.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!