Volledig scherm
Het kunstwerk Maria/Medea keert weer terug op de vertrouwde stek. Dat gebeurt nog voor de zomer, meldt de gemeente. © Thymen Stolk

Maria/Medea keert voor de zomer terug in de Spuihaven

Kunstwerk Maria/Medea keert voor de zomer terug op zijn vertrouwde stek in de Spuihaven. Daar werd het in 2016 weggehaald voor een opknapbeurt. Sindsdien ligt de creatie van Gerhard Lentink in de opslag. De verhuizing naar het water voor Intree (de VVV), waarvan eerder sprake was, is van de baan.

Het uit een oor en een zingend hoofd bestaande kunstwerk dreef altijd op verankerde drijvers in de haven, maar die waren in de loop der jaren vervuild geraakt door vogelpoep. Om die problemen voortaan te voorkomen, moesten de beelden op pijlers gezet worden.

Dat dat nog altijd niet gebeurd is, komt om dat daarvoor een bouwvergunning nodig is. Tegen die vergunning is bezwaar gemaakt door een omwonende, waardoor de herplaatsing op de lange baan geschoven werd.

Lentink had de beelden ontworpen met de plek voor Intree in gedachten. Dat ging niet door, omdat daar op dat moment bouwwerkzaamheden waren. Vanwege het bezwaar is bekeken of het alsnog mogelijk was het kunstwerk daar te plaatsen. Dat bleek na onderzoek niet te kunnen, vanwege de plannen met de Spuiboulevard die de gemeente heeft. Daarom komt het houten kunstwerk toch op zijn bekende plek terug. De bezwaarmaker heeft zijn bezwaar namelijk ingetrokken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!