De 35-jarige dader dwong zijn vriendin zeker tien keer tot seks met klanten.
Volledig scherm
De 35-jarige dader dwong zijn vriendin zeker tien keer tot seks met klanten. © Getty Images

Man dwingt vriendin tot prostitutie op bungalowpark Oosterhout en krijgt 3,5 jaar cel

Voor het dwingen van zijn vriendin tot prostitutie in Van der Valk hotels in Dordrecht en Vianen en op bungalowpark De Katjeskelder in Oosterhout is de 35-jarige Rotterdammer S.K. veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf.

De rechtbank in Dordrecht bepaalde verder dat de pooier een schadevergoeding van bijna 25.000 euro moet betalen aan het slachtoffer. Dat bedrag bestaat uit het geld dat hij over de rug van de vrouw verdiende aan de seksuele handelingen die zij moest verrichten met klanten én sommen geld die hij onder meer met haar creditcard uitgaf aan luxe goederen. 

Volgens de rechtbank ‘parasiteerde de verdachte op het slachtoffer’. ,,De verdiensten uit de werkzaamheden van het slachtoffer stelden de verdachte in staat een luxe levenswijze er op na te houden. Deze levenswijze bracht het slachtoffer nog verder in de problemen.’’

Bedreigd

De twee kregen begin vorig jaar een relatie met elkaar. Volgens het slachtoffer, dat verklaringen aflegde bij de politie, was K. aanvankelijk zorgzaam en attent, maar sloeg zijn stemming al snel om.

,,Hij heeft het slachtoffer zodanig mishandeld, bedreigd, geïntimideerd en in een positie gebracht dat zij zich gedwongen voelde om zich beschikbaar te stellen voor prostitutiewerkzaamheden’’, stelt de rechtbank vast in haar vonnis. 

K. zette onder meer een pistool op het hoofd van de vrouw om ervoor te zorgen dat zij gehoor gaf aan de opdracht om seks te hebben met mannen. De klanten regelde K. onder meer met een telefoonabonnement die hij op kosten van het slachtoffer had afgesloten. Als werkplekken koos K. voor kamers in Van der Valk hotels in Dordrecht en Vianen en het bungalowpark in Oosterhout.

Tegenspraak

Volgens het Openbaar Ministerie, zo vertelde de officier van justitie tijdens het proces van twee weken geleden,  bepaalde K. waar, wanneer en hoe vaak zijn vriendin seks met betalende mannen moest hebben. Tegenspraak werd niet geduld. Eén keer, zo stelde de aanklager, mishandelde de Rotterdammer de vrouw drie uur achtereen.

De rechters stellen dat er onmiskenbaar sprake is geweest van mensenhandel. ,,Dat verdient een forse bestraffing, gelet op de inbreuk die daarbij wordt gemaakt op fundamentele rechten als de menselijke waardigheid en persoonlijke vrijheid. Mensenhandel is een zeer vergaande manier van uitbuiting.’’

Omdat K. tijdens het proces vertelde dat hij geen hulp nodig heeft, is volgens rechters een lange, onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats. ,,De rechtbank ziet geen heil in het opleggen van bijzondere voorwaarden en het daarmee belasten van de hulpverlening. De kostbare tijd en inspanningen van de reclassering en andere hulpverleners kunnen beter worden ingezet voor verdachten die daartoe wel gemotiveerd zijn.’’

K. kreeg verder nog een contactverbod van drie jaar met de inmiddels 14-jarige dochter van de vrouw. Mede uit angst dat hij het kind wat aan zou doen, gaf ze gehoor aan de eisen van haar vriend, waarmee de relatie in juni 2018 werd verbroken.