Volledig scherm
De leegstand van winkels in Dordrecht neemt toe. © Rinie Boon

Leegstand centrum groeit weer in Dordrecht ondanks veel nieuwe zaken

In het centrum van Dordrecht openden het laatste jaar ruim 25 winkels en horecazaken hun deuren. Dat is ruim drie keer zoveel als gemiddeld, toch nam de leegstand in Dordrecht toe.

Het jaarlijkse rapport van Ooms Bedrijfsmakelaars over de leegstand van winkelpanden in het Dordtse centrum geeft een dubbel beeld. Aan de ene kant werden er sinds de eerste publicatie (2014) nooit zoveel nieuwe zaken geopend, toch is de leegstand met 3 procentpunt toegenomen naar een zorgelijke 17 procent. Daarmee bezet Dordrecht de vierde plek op de ranglijst van leegstand in 's lands steden met meer dan 100.000 inwoners.

,,Dat de leegstand groeide dit jaar, komt vooral doordat de winkelpanden waarin nieuwe winkels of horecazaken zich vestigen kleinere panden zijn", vertelt Dennis Dekker van Ooms makelaars uit Dordrecht. Het grootste pand dat een nieuwe gebruiker kreeg was de nieuwe kledingwinkel van het Leger des Heils op de Voorstraat. Dekker: ,,Hoewel de leegstand op de A-locaties klein is, zie je dat daar de grotere, meerlaagse panden moeilijk met retail gevuld kunnen worden. Denk daarbij aan het V&D pand en het pand op de Voorstraat waar eerder de Spring City Spa zat."

Quote

Zolang ze op A-locaties staan kunnen die nog altijd relatief snel van eigenaar wisselen

Toonzalen

Dekker verwacht niet dat zulke panden zich snel weer vullen. ,,Hudson's Bay heeft bijvoorbeeld in sommige steden de oude V&D- panden bezet, maar kreeg nauwelijks voet aan de grond. Winkels worden steeds meer toonzalen met een beperkt aanbod, terwijl de keuze op internet groter wordt."

Voor middelgrote panden in Dordt ziet Dekker nog wél toekomst. ,,Zolang ze op A-locaties staan kunnen die nog altijd relatief snel van eigenaar wisselen. Denk aan de voormalige panden van de Cool Cat of Men at Work."

Wonen

Het echte probleem van de Dordtse leegstand zit volgens Dekker in de B- en C-locaties. ,,In de uitlopers van de winkelgebieden is het lastig om als winkel overeind te blijven en dus om de panden te vullen."

De oplossing zit volgens hem in het vinden van andere bestemmingen voor die panden. ,,De gemeente Dordrecht zorgt soms al dat het bestemmingsplan op die plekken gewijzigd wordt, maar het gebeurt nog weleens dat een klant afziet van koop omdat het bestemmingsplan geen bewoning toelaat", aldus Dekker. ,,Het voordeel van woningen in die uitlopers is dat het winkelgebied meer compact wordt. Ook zorgt bewoning aan de randen van het centrum voor een levendiger, drukker winkelgebied."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!