Krater van 3 meter door gesprongen leiding in Zwijndrecht: ‘Overal ligt stront en wc-papier’

VIDEOIn de Doctor Boutensstraat in Zwijndrecht is afgelopen nacht een persleiding van het riool gesprongen. Dat zorgt voor flinke overlast: een deel van de straat is verzakt en volgens een bewoner ligt de straat vol met ontlasting en wc-papier. De gemeente meldt dat er een krater van ongeveer drie meter diepte is ontstaan. 

Het was even voor twee uur toen Maria Hamans afgelopen nacht naar bed wilde gaan. ,,Ik deed een lamp uit en keek nog even naar buiten. Het was net of ik stromend water door de straat zag lopen.’’ Ze vertrouwde het niet en besloot buiten een kijkje te nemen. ,,Tot aan de tuin stond het blank, het bleef maar stromen.’’

Hamans twijfelde geen moment en waarschuwde haar buren. ,,Ik heb de politie gebeld en heb de buren wakker gemaakt. We hebben meteen alle auto's verplaatst.’’ Een van de voertuigen zakte in het gat. De bestuurder kon op tijd uit de auto komen. Ook Hamans moest haar auto verplaatsen. ,,Ik ben maar op blote voeten door de straat gegaan. Het stond echt helemaal blank. Nu ligt er overal stront en wc-papier.’’

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© Fotopersburo Busink

Afzetting

De straat is momenteel afgezet. Volgens de gemeente zal de directe omgeving van de Doctor Boutensstraat de komende dagen hinder ondervinden van reparatiewerkzaamheden en stankoverlast. ,,Er wordt met man en macht gewerkt om het afvalwater met afzuigwagens weg te rijden vanuit de gemalen. Hiermee hopen we te voorkomend at het rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomt’’, vertelt Toyah Wayers van de gemeente.

De oorzaak van de gesprongen leiding is op dit moment niet bekend. De gemeente wil eerst de wateroverlast beperken en zo snel mogelijk het gat  dichten. Waarschijnlijk zal dit nog wel enige dagen duren. Bewoners en bedrijven van de wijken centrum, Walburg, Kort Ambacht en Noord wordt gevraagd zo min mogelijk water door te spoelen. ,,Alle beetjes helpen. Dus we vragen mensen om niet te vaak door te trekken en niet te lang te douchen', aldus Wayers. 

Omwonenden van de Doctor Boutensstraat krijgen een brief waarin ze geïnformeerd worden over de situatie. 

Volledig scherm
Een van de auto's zakte in het gat. © Maria Hamans
Volledig scherm
Een auto zakte in het gat. © Albert Sok/AD
Volledig scherm
De straat is momenteel afgezet. © Albert Sok/AD

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!