Volledig scherm
Marije Vennix met de ‘echte’ burgemeester (links). © Gemeente Dordrecht

Kinderraad in Dordrecht: ‘Meepraten over zaken die belangrijk zijn’

Na de jongerenraad en de kinderburgemeester krijgt Dordrecht komend jaar ook een kinderraad.

Het is de bedoeling dat daarin kinderen uit de groepen 7 en 8 komen van basisscholen uit alle delen van de stad, zegt Jacqueline van den Bergh. Zij is één van de mensen achter de Stichting Kinderraad 078. 

,,Kinderen kunnen straks meepraten over dingen die voor hen belangrijk zijn, zoals verkeer, school, sportvoorzieningen, speeltuinen et cetera. Het is belangrijk dat ook kinderen van deze leeftijd meedoen.''

Onduidelijk is nog hoe groot de kinderraad wordt, maar Van den Bergh gaat uit van twee kinderen per klas of per school. ,,En dan in eerste instantie van vier of vijf scholen uit verschillende wijken. Dan heb je het over zestien kinderen ongeveer. Kinderen moeten in de klas zelf uitmaken wie erin mag of moet. Ze leren op deze manier overleggen met elkaar en tot een beslissing te komen.”

Als dat eenmaal gebeurd is, dan moet een beslissing ook daadwerkelijk uitgevoerd worden, zegt Van den Bergh. ,,Anders heeft het geen zin om kinderen mee te laten praten. Het is ook de bedoeling dat ze zelf op onderzoek uitgaan wat wel en niet mogelijk is.”

Ook al is er al een jongerenraad in de stad, toch zegt Van den Bergh dat een kinderraad bestaansrecht heeft. ,,In de jongerenraad houden ze zich met heel andere dingen bezig, omdat dat om een andere leeftijdscategorie gaat. En de kinderburgemeester is alleen ceremonieel.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!