Het kale egeltje Five maakt het goed: hij krijgt zijn haren terug en wie goed kijkt ziet al wat stekels verschijnen.
Volledig scherm
Het kale egeltje Five maakt het goed: hij krijgt zijn haren terug en wie goed kijkt ziet al wat stekels verschijnen. © Egelopvang Papendrecht

Kale egel Five krijgt stekels terug en is erg populair: ‘Five begint een BN’er te worden’

VIDEOHet gaat hartstikke goed met egel Five, die een maand geleden nagenoeg kaal binnen werd gebracht bij egelopvang Papendrecht. ,,Haar haar groeit goed terug en haar stekels beginnen ook alweer te komen’’, zegt Ferry van Jaarsveld namens de egelopvang.

Op de inzamelingsactie voor het dier kreeg de Dierenbescherming reacties uit het hele land. ,,Five is bijna een BN’er!’’, grapt Van Jaarsveld, over de egel die vanwege de ‘slechts’ vijf stekels die zij had toen zij binnenkwam de naam Five kreeg toebedeeld.  ,,Zelfs uit Groningen hebben mensen geld overgemaakt voor het dier.’’ Hoeveel er precies is opgehaald, is nog niet bekend.

Het beestje werd vorige maand bijna kaal aangetroffen in Portugaal.  ,,Dit is uitzonderlijk. In de vijf jaar tijd dat we open zijn hebben we één keer eerder zo’n kale egel gehad.’’ Dat het beestje nauwelijks stekels had, kwam door een schimmel- en/of schurftinfectie.

Veel zorg

Het dier was bij binnenkomst ook vermagerd en had bovendien te lang in de zon gelegen, waardoor haar huid was gaan vervellen. Dit gebrek aan stekels maakte dat de egel zich niet kon verdedigen en dat de warmteregulatie werd verstoord.

Omdat Five vanwege zijn gladde lijfje zo bijzonder was, startte de Dierenbescherming een inzamelingsactie.,,Normaal gesproken blijven egels ongeveer een maand in de opvang. Five heeft een langere weg te gaan. Ik verwacht dat zij hier een maand of zes is’’, vertelt Van Jaarsveld. Haar stekels moeten terug groeien voordat ze de natuur weer in kan. Bij die zorg komen medische kosten en kosten voor voer, elektriciteit en materialen kijken. Er is dus meer geld nodig voor een behandeling.

Five woog na een week in de Papendrechtse opvang al 200 gram meer dan toen ze binnenkwam. ,,Aan haar eetlust mankeert dus helemaal niets. Haar verbrande rug is ook mooi hersteld. Het teruggroeien van de stekels kan echter maanden duren. En die zijn echt nodig voordat zij terug kan naar de natuur.”

Het verhaal gaat onder de video verder.

Gehecht

Een patiënt die zo lang in de opvang verblijft, daar móet je wel aan gehecht raken. Van Jaarsveld beaamt dit. ,,Zo’n bijzonder diertje blijft wel ‘hangen’, ja.”

 De lange verblijfsduur is ook een risico voor het dier. ,,De kans is wel groter dat de egel tam wordt. Maar we letten er goed op. We nemen Five niet te vaak op schoot, knuffelen haar niet te veel en laten haar geregeld buiten rondscharrelen. In het zonnetje. Dat is goed voor de vitamine D. Het doel van de egelopvang is om egels weer terug de natuur in te krijgen, dat is natuurlijk ook in het geval van Five zo.’’

Five was bij binnenkomst nagenoeg kaal.
Volledig scherm
Five was bij binnenkomst nagenoeg kaal. © Egelopvang Papendrecht

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!