Aan de Laan van Londen, pal naast de A16, kunnen automobilisten hun wagen achterlaten en een fiets hun of overstappen op de bus.
Volledig scherm
Aan de Laan van Londen, pal naast de A16, kunnen automobilisten hun wagen achterlaten en een fiets hun of overstappen op de bus. © Peter Koster

Je kunt je auto parkeren en overstappen op een huurfiets, met dank aan afsluiting Wantijbrug

Net als de echt grote steden heeft Dordrecht sinds vrijdagmiddag een transferium. Op de parkeerplaats van sportpark Amstelwijk, aan de Laan van Londen, kunnen automobilisten hun wagen achterlaten en een huurfiets nemen of overstappen op de bus. 

De stad dankt het aan transferium aan de afsluiting van de Wantijbrug. Het transferium moet helpen om de verkeerschaos te beperken, als duizenden automobilisten een alternatieve route door de stad zoeken. Ook langs de A15 in Papendrecht wordt dit weekeinde zo'n transferium geopend. Bovendien kunnen fietsen gehuurd worden op de stations  Hardinxveld en Sliedrecht-Baanhoek. 

Rijkswaterstaat werkt nog aan een extra waterbushalte bij de Grevelingenweg op De Staart, waar ook fietsen gehuurd kunnen worden. Dat wordt mogelijk over een week geopend.

In een container

Omdat ze maar tijdelijk bedoeld zijn, hebben de transferia een geïmproviseerd karakter. De fietsen, die gehuurd kunnen worden met een app, staan in een container. De bushalte is niet meer dan een bordje langs de weg; overdekt wachten is er niet bij. Op de parkeerplaats Amstelwijk zullen handhavers van de gemeente met enige regelmaat de ronde doen; de plek staat bekend als onveilig.

Vooralsnog staan op de fietsverhuurpunten zo'n 100 fietsen klaar. Als dat niet genoeg is, kunnen er extra fietsen geregeld worden. Het aantal fietsen lijkt een druppel op de gloeiende plaat: dagelijks passeren 70.000 auto's de Wantijbrug. Wethouder Rik van der Linden hoopt dat mensen ook nadenken over alternatieven, zoals thuiswerken of andere werktijden.

Enthousiast over fietsen

Als de transferia en de verhuurpunten een succes blijken te zijn, worden ze ook gebruikt tijdens de grootschalige renovatie van de N3, die begint zodra de Wantijbrug heropend wordt. Wethouder Van der Linden denkt al een stap verder: hij hoopt dat mensen zo enthousiast worden over fietsen, openbaar vervoer en thuiswerk, dat ze de auto ook laten staan als alle werkzaamheden over een paar jaar afgerond zijn.