Volledig scherm
De meeste ongelukken met pollers gebeuren op de Visstraat. Dit jaar was het al 8 keer raak, vorig jaar 38 keer. © André Oerlemans

Jaarlijks veertig ongelukken met pollers in Dordrecht

Er gebeuren jaarlijks nog altijd zo’n veertig ongelukken met pollers in de Dordtse binnenstad. De kosten die er mee gemoeid zijn, worden echter wel steeds minder voor de gemeente.

In 2018 waren er in totaal 43 incidenten met de pollers in de Dordtse binnenstad. In het overgrote deel van de gevallen ging het mis op de Visstraat: daar reden auto’s of bussen 38 keer tegen het paaltje op of ging de poller omhoog terwijl de voertuigen er overheen reden. 

,,In veel gevallen probeert een tweede auto mee te glippen omdat men denkt dat het wel even duurt voor de pollerpaal weer omhoog komt”, zegt gemeentewoordvoerder Mark Benjamin. Ook gaat het mis als automobilisten een rood licht negeren. ,,Er zijn bij ons geen gevallen bekend waar de techniek schuldig is aan de aanrijding.”

Quote

Het blijft vervelend, maar het is wel een eindig systeem

Mark Benjamin, Gemeente Dordrecht

De totale schade aan de paaltjes bedroeg vorig jaar iets meer dan 162.000 euro. Een daling ten opzichte van 2017, toen de totale schadepost neerkwam op zo’n 188.000 euro. Inmiddels heeft de gemeente bijna alle kosten kunnen verhalen op de veroorzakers van de schade. Het aantal aanrijdingen nam wel iets toe; in 2017 waren er nog veertig aanrijdingen.

Ook dit jaar was het alweer acht keer raak op de Visstraat. Maar ook op de Kolfstraat ging het drie keer mis. Tot op heden staat de teller voor 2019 op 21 incidenten, wederom in lijn met de voorgaande jaren. De kosten lijken tot nu toe echter flink minder: die teller staat op 34.302 euro.

Bussen

De afgelopen weken was het drie keer in korte tijd raak op de Wijnstraat. Twee bussen van Qbuzz kwamen op de poller terecht en een paar dagen later een personenauto.

Benjamin: ,,Het blijft natuurlijk vervelend, zowel voor de gemeente als automobilisten, maar het is wel een eindig systeem.” De pollers verdwijnen namelijk volgend jaar uit het Dordtse straatbeeld. De gemeente stapt per 1 april 2020 over op een camerasysteem. Automobilisten die niet in het centrum achter de doorlaatplekken mogen rijden, krijgen dan automatisch een boete toegestuurd. Waar de camera’s allemaal komen te staan, wordt nog onderzocht.

In andere gemeenten in Nederland waar dergelijke camera’s al in werking zijn, zoals Delft en Zeist, worden dagelijks tussen de vijf en acht bekeuringen uitgeschreven aan automobilisten die zonder ontheffing de binnenstad in rijden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in