Het Leger des Heils in Dordrecht.
Volledig scherm
Het Leger des Heils in Dordrecht. © Milan Rinck

Jaar psychiatrisch ziekenhuis voor dakloze na bedreiging met twee messen

Een dakloze man is vandaag veroordeeld tot een jaar psychiatrisch ziekenhuis vanwege bedreiging van een medewerker van het Leger des Heils in Dordrecht. Met twee messen in zijn handen had hij gedreigd, met de woorden ‘Ik steek je neer en maak je dood’.

Ook achtte de rechtbank bewezen dat hij medewerkers van dezelfde instantie in Rotterdam herhaaldelijk per mail heeft bedreigd. Hij schreef onder meer het kantoor van het leger in brand te steken, de medewerkers ‘open te snijden’ en de medewerkers met een stoeptegel ‘net zo hard totdat ik je hersens zie’ te slaan. Bij de zitting van twee weken geleden bekende hij beide zaken.

De rechtbank ontsloeg de man (28) van alle rechtsvervolging, omdat hij lijdt aan een een psychotische stoornis, waardoor hij niet of nauwelijks toerekeningsvatbaar was ten tijde van de strafbare feiten. Ziektebesef is er bij hem zelf niet. ,,Volgens mij kan ik gewoon functioneren in de maatschappij’’, zei hij daar twee weken geleden over.

Hij beweerde toen ook dat hij nooit had willen steken. ,,Ik was helemaal niet van plan iets te doen. Ik voelde me geïntimideerd. Als ik had geweten dat ik hierdoor zolang in detentie zou zitten, had ik dit nooit gedaan.’’ Hij zei tot zijn daden te zijn gekomen, omdat het leger afspraken niet zou zijn nagekomen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!