Volledig scherm
© ANP XTRA

Huizenverkoop in Drechtsteden daalt, maar niet door coronacrisis

Het afgelopen kwartaal zijn er in de regio Dordrecht veel minder woningen verkocht dan vorig jaar. Dat heeft echter nog niets met de coronamaatregelen te maken.

Volgens de cijfers van makelaarsvereniging NVM daalde het aantal verkopen in de Drechtsteden met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Landelijk gezien bedroeg die daling slechts 0,6 procent.

Die daling wordt vooral veroorzaakt door het geringe aanbod, met name aan nieuwbouwwoningen. ,,Het is verschrikkelijk. Mensen hebben nauwelijks te kiezen als ze willen verhuizen’’, zegt makelaar Dorith Kools van Waltmann. ,,Gelukkig liggen er wel veel plannen voor nieuwbouw klaar. Ik verwacht dat die in de tweede helft van dit jaar op de markt komen. Dat zal een enorme boost geven. Dan gaan mensen ook hun bestaande woning verkopen en krijg je doorstroming op de markt.’’

Coronavirus heeft nu nog weinig effect

Omdat de coronamaatregelen pas medio maart ingingen, is daarvan nog weinig terug te zien in de verkoopcijfers. ,,In het prijssegment tot vier ton gaat alles gewoon door. Daarboven zien we dat kopers even een pas op de plaats maken en willen afwachten wat het met de economie gaat worden’’, aldus Kools.

Zelf hebben de makelaars hun werkwijze drastisch moeten aanpassen. Open huizen zijn afgeschaft en kopers mogen woningen met maximaal twee mensen tegelijk bezichtigen. Tijdens de bezichtiging moeten ze handschoenen dragen en mogen ze niets aanraken. Na de bezichtiging maken makelaars het hele huis schoon – tot aan de deurknoppen toe – voordat ze weggaan. ,,Het is omslachtig, maar zo kunnen we wel doorgaan’’, stelt Kools.

In de regio Dordrecht werden het afgelopen kwartaal 469 woningen verkocht voor een gemiddelde prijs van 276.000 euro. Die prijs ligt 12 procent hoger dan vorig jaar, maar daalde ten opzichte van het vorige kwartaal met 2 procent. Vergeleken met het landelijk gemiddelde van 326.000 euro zijn huizen in Dordrecht nog relatief goedkoop.