Volledig scherm
Fractievoorzitter Kevin Noels weigert sinds de verkiezing van het afdelingsbestuur te praten met de partijvoorzitter. © Thymen Stolk

Hommeles bij D66: ‘Bestuursverkiezing gekaapt door leden die lidmaatschap cadeau kregen’

Een impasse bij de Dordtse D66. De verkiezing van het afdelingsbestuur is gekaapt, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Bij die ledenvergadering stemden 25 mensen mee die hun lidmaatschap kort daarvoor cadeau hadden gekregen. Fractievoorzitter Kevin Noels weigert sindsdien te praten met partijvoorzitter Maaike Haasnoot.

Het nieuwe bestuur werd in juni 2018 gekozen tijdens een algemene ledenvergadering. Tijdens die bijeenkomst dook een groep van 25 mensen op die voor de meeste leden van de partij onbekend waren. Die groep nieuwelingen mocht ondanks protesten van anderen volgens de statuten meestemmen over de bestuursvoordracht.

Door hun aanwezigheid kon het nieuwe bestuur aantreden, concludeert het onafhankelijke onderzoek naar de gang van zaken. ,,De onverwachte aanwezigheid van veel nieuwe leden heeft de besluitvorming in hoge mate beïnvloed’’, schrijven de onderzoekers van het landelijke partijbureau.

Onwenselijk

,,Dit is een onwenselijke toepassing (oneigenlijk gebruik) van de bevoegdheid tot het uitdelen van lidmaatschappen’’, aldus de onderzoekscommissie. Een cadeaulidmaatschap geldt een jaar en is bedoeld om mensen met sympathie voor de partij over de streep te trekken, waarna ze kunnen kijken of ze zich thuis voelen. Het aantal van 25 nieuwkomers was in die periode een kwart van alle nieuwe D66-leden in heel Nederland. Niet bekend is welk D66-lid de lidmaatschappen heeft uitgedeeld.

De sfeer binnen de Dordtse afdeling was al niet best, omdat partijcoryfee Nelleke de Smoker tegen haar zin in laag op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was gezet. Daarna kwamen twee laaggeplaatste kandidaten onverwacht met voorkeursstemmen in de raad. Sinds de tumultueuze ledenvergadering is de sfeer helemaal om te snijden. 

Saillant is dat Ahmet Polat, één van de twee met voorkeursstemmen gekozen raadsleden, samen met partijvoorzitter Haasnoot onlangs een bedrijf is begonnen.

Geadviseerd wordt om het bestuur in gesprek te laten gaan met de fractie, onder de voorwaarde dat iedereen zich bij voorbaat zou moeten committeren aan de uitslag. Noels weigert dat. De leden praten binnenkort over het onderzoek.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!