La Venezia aan de Cornelis de Wittstraat.
Volledig scherm
PREMIUM
La Venezia aan de Cornelis de Wittstraat. © Stadsarchief Dordrecht

Hoe pionierende Italiaanse schoorsteenvegers zorgden voor de komst van La Venezia en pizza’s in Dordrecht

DORDT EIGEN-AARDIGItalianen waren één van de eerste massaal toegestroomde gastarbeiders in Dordrecht. In de serie Verhalen van Dordrecht is het 41ste deel uitgekomen. Italianen in Dordrecht, geschreven door Remy Balistreri die, zoals de naam al doet vermoeden, Italiaanse banden heeft.

 1. Met antivaxer Henk is geen gesprek te voeren: ‘Jij zit natuurlijk óók in het complot’
  PREMIUM
  COLUMN

  Met antivaxer Henk is geen gesprek te voeren: ‘Jij zit natuurlijk óók in het complot’

  Henk is een fanatiek antivaxer, die zijn tot heilig verheven ‘aan mijn lijf geen polonaise-status’ draagt als een superheldentenue. Het is ook zo’n beetje de enige ‘claim of fame’ die hij kán uitdragen, want verder is het leven tot dusver niet bepaald succesvol voor hem gebleken: geen baan, geen relatie, bijna 40 en nog altijd woonachtig (op het zolderkamertje) bij zijn ouders.
 2. Zijn er nog Victor Mani-banken? De gehate banken lijken van de aardbodem verdwenen
  PREMIUM
  DORDT EIGEN-AARDIG

  Zijn er nog Victor Ma­ni-ban­ken? De gehate banken lijken van de aardbodem verdwenen

  De Victor Mani-banken waren gehaat in de stad. Waar zijn ze gebleven? Nu corona wat meer onder controle lijkt, komen er weer meer toeristen naar de stad. En wie Dordrecht bezoekt, doet waarschijnlijk wel een deel van het Rondje Dordt. Het lijkt alsof die wandelroute al eeuwen bestaat. Natuurlijk kon er al eeuwen wel door de stad worden gewandeld en heel wat beroemde schrijvers raadden aan Dordrecht te bezoeken. Maar het Rondje Dordt bestaat niet zo heel lang.