De Grotekerksbuurt rond 1890. Het huis de Grote Wijnberg waar turfschipper Adriaan van Bergen woonde stond op de plek van het een-na-laatste huis aan de rechterkant. Nu is daar Nobel's Brood.
Volledig scherm
PREMIUM
De Grotekerksbuurt rond 1890. Het huis de Grote Wijnberg waar turfschipper Adriaan van Bergen woonde stond op de plek van het een-na-laatste huis aan de rechterkant. Nu is daar Nobel's Brood. © Jaap Bouman

Hoe het Dordtse ‘paard van Troje’ in de vijftiende eeuw tot de dood van de burgemeester leidde

In eerste instantie was 6 april een belangrijke datum in de coronacrisis. Sinds maandagavond is die datum achterhaald. Dat 6 april ooit belangrijk was in de Dordtse geschiedenis, is iedereen al lang vergeten. En 4 maart wordt in Breda niet gevierd.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd op 4 maart 1590 Breda met een list ingenomen, met het nu nog bekende turfschip. In het kort: in een schip werden onder een lading turf soldaten verborgen die, nadat het schip de stadspoort gepasseerd was, tevoorschijn kwamen en Breda op de Spanjaarden veroverden. Volgens de wat oranje gekleurde verhalen zou Willem van Oranje al voor zijn dood het plan bedacht hebben en zou zijn zoon Maurits het uitgevoerd hebben.