Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Het is gelukt: Drechtsteden en Gorinchem krijgen 22,5 miljoen euro van het Rijk

Het is gelukt! De regio Drechtsteden-Gorinchem krijgt 22,5 miljoen euro van het Rijk. Het geld uit de Regio Deal-subsidie wordt onder meer gebruikt om het onderwijs beter aan te laten sluiten op de regionale arbeidsmarkt. Ook is het geld bedoeld voor verbetering van oevers, woningbouw en om bedrijven te laten innoveren. 

Het geldbedrag is samen met de provincie Zuid-Holland eind vorig jaar aangevraagd. Al ging het oorspronkelijk om 40 miljoen euro, een bedrag dat ze gezamenlijk zouden verdubbelen. Concreet kan onder meer worden ingezet op de verdere ontwikkeling van het Leerpark in Dordrecht en de Regionale Innovatie- en Beroepencampus in Gorinchem.

Wouter Kolff

Wouter Kolff, voorzitter van de Drechtsteden en burgemeester van Dordrecht, is zeer tevreden met de deal. Zelfs nu het niet de gevraagde som is. ,,Onze maritieme regio is volwassen geworden en claimt samen met Gorinchem een sterke positie als poort van de Randstad. Samen hebben we een krachtige ambitie ontwikkeld om onze sociaal-economische positie te verbeteren. Ik ben trots op de manier waarop we ons vandaag de dag presenteren. Hiermee kunnen we vooruit.”

Vice-voorzitter van de regio Drechtsteden en wethouder in Hendrik-Ido-Ambacht André Flach reageert ook enthousiast. ,,Het is geweldig dat we 22,5 miljoen van het Rijk toegekend hebben gekregen. Dit komt op het juiste moment. Nu kunnen we eindelijk echt werk maken van de verrommelde rivieroevers van de Noord, de Merwede en de Waal. En kunnen we ervoor zorgen dat bedrijven innoveren en meer jongeren via een passende opleiding werk vinden bij onze werkgevers.”

Reinie Melissant 

Burgemeester van Gorinchem Reinie Melissant noemt het fantastisch nieuws. ,,We kunnen nu als regio werken aan een duurzame toekomst voor onze inwoners en bedrijven. Neem de beroepencampus in Gorinchem. Daar kunnen studenten uit de hele regio een vak leren. Of de oevers van de Linge. Daar maken we ruimte voor woningen en recreatie. De Arkelsedijk in Gorinchem is zo’n voorbeeld en er zijn er veel meer aan te wijzen in de regio.”

De komende maanden gaan de overheden samen met onder meer scholen en bedrijven en het Rijk afspraken maken over hoe de miljoenen precies ingezet gaan worden. Onderwijs en bedrijfsleven hadden bij het indienen van de Regio Deal ter waarde van 40 miljoen euro toegezegd dat zij ook 20 miljoen op tafel zouden leggen. Of dat bedrag lager wordt nu het Rijk 22,5 miljoen euro toekent, is nog niet duidelijk.