Volledig scherm
Wethouder André Flach van Hendrik-Ido-Ambacht. © ANP

Hendrik-Ido-Ambacht in een jaar van overschot van een miljoen naar tekort van zes ton

Toen het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Hendrik-Ido-Ambacht dik een jaar geleden aantrad lonkte een overschot van meer dan een miljoen euro per jaar. Door oplopende tekorten in de jeugdhulp en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) dreigt een structureel tekort van zo’n zes ton. Dat staat in de Kadernota voor 2020.

Daarin is Hendrik-Ido-Ambacht niet uniek. Veel gemeenten in het land kampen met hetzelfde probleem. ,,Daar moeten draconische maatregelen genomen worden om de bakens te verzetten. In sommige gevallen worden daar de belastingen met tientallen procenten verhoogd’’, weet wethouder André Flach, die zegt dat dit in Hendrik-Ido-Ambacht niet aan de orde is. ,,Dat gaan we pas doen als het echt niet anders meer kan.’’

Taskforce

Op het ogenblik wordt met gemeenten uit de regio nagedacht over een oplossing voor dit probleem. Daarvoor is een zogeheten ‘taskforce’ opgericht. ,,Daarin wordt bekeken hoe we dit op de lange termijn betaalbaar kunnen houden’’, zegt Flach.

Daarnaast komt er extra geld van het rijk om de tekorten aan te vullen, al is nog niet duidelijk hoeveel precies. ,,Maar daarmee is hoe dan ook het tekort niet ineens weg. Dat is slechts een deel van de oplossing.’’ Op korte termijn moet duidelijk worden om hoeveel rijksgeld het gaat.

Quote

We gaan bekijken hoe we dit op de lange termijn betaalbaar kunnen houden.

André Flach, wethouder

Ondertussen wordt wel gepoogd om zoveel mogelijk te besparen. Eerder bepaalde de gemeenteraad alle buitenreclame aan bijvoorbeeld lantaarnpalen te weren uit het dorp, omdat dat een mooier straatbeeld zou opleveren. Ook wilde de gemeenteraad om diezelfde reden af van driehoeksborden in het straatbeeld.

Burgemeester en wethouders opperen nu om dat voornemen in ieder geval tot volgend jaar even te parkeren, totdat duidelijk is hoe de bekostiging van jeugdhulp en WMO zich ontwikkelt. Per jaar scheelt dat de gemeente 65.000 euro aan inkomsten.

Kunstgrasveld

Toch wordt ook geïnvesteerd, zo blijkt uit de Kadernota. Zo wordt 6,5 ton vrijgemaakt voor een nieuw kunstgrasveld bij voetbalvereniging IFC.

Dat speelveld blijkt drie jaar eerder dan gepland al versleten te zijn en heeft daarnaast te kampen met verzakking. Van de KNVB mogen er daarom geen officiële wedstrijden meer op gespeeld worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hendrik-Ido-Ambacht en omstreken? Schrijf je hier in!