Hekken staan sinds vorige week midden in de polder bij Oud-Alblas. Ze moeten koeien en schapen tegenhouden als Rijkswaterstaat er aan het werk gaat.
Volledig scherm
Hekken staan sinds vorige week midden in de polder bij Oud-Alblas. Ze moeten koeien en schapen tegenhouden als Rijkswaterstaat er aan het werk gaat. © Victor van Breukelen

Hekken in de polder voor werk aan afrit van de A15

Dranghekken in de Alblasserwaardse polder. Rijkswaterstaat is begonnen met de aanpassingen van de aansluiting van de A15 op de N3.

Nadat eerder dit jaar al een zwik bomen in een groenstrook tussen de Veerweg in Oud-Alblas en de A15 werd gekapt, heeft Rijkswaterstaat onlangs tientallen meters hekwerk midden in weilanden geplaatst. De hekken zijn ook rondom een carpoolplaats neergezet en tegen het Alblasserbos, aan de andere kant van de N214.

Het zijn de eerste voorbereidingen voor de aanpak van de aansluiting van de A15 op de N3. Wie vanuit Gorinchem komt en de N3 op wil richting Dordrecht, moet nu eerst nog wachten voor een verkeerslicht. Dat hoeft straks niet meer als Rijkswaterstaat er een ‘kwart-klaverblad’ heeft aangelegd.

Nieuwe lus

Verkeer kan dan zonder onderbreking via die nieuwe lus (op de plek waar de bomen verdwenen zijn) doorrijden, net zoals dat sinds een aantal maanden kan bij de aansluiting van de N3 en de A16.

Dat betekent dat niet alleen het verkeer op dat nieuwe stuk weg sneller kan doorrijden. Dat geldt óók voor de rest van het verkeer, omdat dat straks minder lang hoeft te wachten op groen en dus eerder dan nu het geval is gas kan geven. Het aantal gaat daardoor omlaag, verwacht Rijkswaterstaat.

Vee

De hekken zijn volgens Hanneke Derksen van Rijkswaterstaat nodig om vee tegen te houden. ,,We beginnen in november met het inrichten van het werkterrein en de tijdelijk verplaatsing van de bestaande carpoolplaats.’’ Forenzen moeten tijdens de werkzaamheden tijdelijk parkeren op een plek waar tot voor kort de koeien en schapen nog graasden. Aan de precieze planning wordt volgens haar nog gewerkt, maar de klus moet in 2021 geklaard zijn.

Verkeer op de N3 krijgt het de komende jaren niet alleen op deze plek voor de kiezen. De hele weg krijgt een opknapbeurt, die gepaard zal gaan met overlast.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!