Volledig scherm
De sfeer is bedrukte bij Heerema in Zwijndrecht. © Victor van Breukelen

Heerema stopt in Zwijndrecht: zeker 60 banen weg

UPDATEOffshore-constructiebedrijf Heerema stopt zijn activiteiten in Zwijndrecht. Daardoor gaan zeker 60 banen verloren.  Het personeel is aangeslagen, laat het bedrijf weten.

Het hoofdkantoor, waar deze mensen werken, gaat zeker dicht, net als het drie medewerkers tellende innovatiecentrum. 

De werf met 80 medewerkers wordt mogelijk verkocht aan de Italiaanse  concurrent Rosetti Marina. Zekerheid daarover bestaat echter nog niet; er is slechts een intentieovereenkomst getekend.

Heerema kampt al jaren met de gevolgen van de slechte markt voor olie en gas. Die leidde twee jaar geleden ook al tot een reorganisatie, maar die heeft volgens topman Koos-Jan van Brouwershaven onvoldoende resultaat gehad. Inmiddels lopen de benzineprijzen aan de pomp wel weer fors op, erkent het bedrijf, maar daarvan profiteert het bedrijf niet. Woordvoerder  Jan Willem Goedknegt: ,,Voor de bouw van booreilanden betalen ze niets meer.’’

Samenwerken

Heerema, dat zich toe wil leggen op de bouw van jackets (de onderzeese delen van booreilanden) houdt haar productielocaties In Vlissingen, Engeland en Polen wel aan. Rosetti Marina legt zich juist toe  op de bovenkanten van booreilanden, die vaak ook iets kleiner zijn dan die van Heerema. Volgens Goedknegt is er dan ook geen sprake van dat een concurrent in het zadel geholpen wordt: ,,We zouden juist samen kunnen gaan werken.’’

De Italianen hebben met 1300 medewerkers een bedrijf dat zelf groter is  dan Heerema in zijn hoogtijdagen. ,,Het heeft ook meer activiteiten, zoals scheepsbouw. Daardoor kan het de risico's makkelijker spreiden.’’ Voor Rosetti betekent de aankoop, als die doorgaat , dat het bedrijf een toegang krijgt tot de markt voor de Noordzee.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!