Volledig scherm
Een prostituee aan het werk. Foto ter illustratie. © ANP

Hardinxveldse prostituee schakelt huurmoordenaar in om pooier om te leggen: eis 12 maanden cel

Een 35-jarige prostituee uit Hardinxveld-Giessendam heeft volgens het Openbaar Ministerie een huurmoordenaar ingeschakeld om haar pooier uit te schakelen. Door die zet kwam ze nog dieper in de ellende terecht, want in plaats van de opdracht uit te voeren voor 11.000 euro, begon hij de Hardinxveldse af te persen. Zij moest hem betalen...door haar lichaam weer te verkopen.

Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen de Hardinxveldse voor de rechtbank in Leeuwaarden. Daar eiste het Openbaar Ministerie (OM) twaalf maanden celstraf tegen de vrouw wegens het uitlokken van moord. Terwijl de prostituee eerder deze week nog betrokken was bij een ander proces als slachtoffer.

Volgens justitie werkte de dertiger aanvankelijk uit vrije wil in de prostitutie. Ze deed dat samen met een 34-jarige man uit Elburg (Gelderland), die haar pooier was. Die vrijwilligheid zou na enige tijd zijn gestopt, waarna de Elburger alle inkomsten uit haar werkzaamheden voor zichzelf hield. ,,De vrouw wilde uit deze situatie ontsnappen en zag geen andere uitweg dan de Elburger om het leven te laten brengen’’, zegt het OM over de vervolging van de vrouw.

Opgenomen gesprekken

De aanklager meent genoeg bewijs te hebben dat de Hardinxveldse afspraken maakte met een man uit Sneek (Friesland) die de klus voor 11.000 euro zou uitvoeren. De prostituee gaf hem dit geld, maar in plaats van de pooier om te brengen, keerde de ‘hitman’ zich tegen de opdrachtgever. Hij zou de Hardinxveldse hebben afgeperst door te dreigen opgenomen gesprekken rond de moordopdracht te delen.

Quote

De vrouw wilde uit deze situatie ontsnappen en zag geen andere uitweg dan de Elburger om het leven te laten brengen

Openbaar Ministerie

Om dat te voorkomen moest de vrouw hem meer geld betalen dan hij al had gehad. Hiervoor diende ze haar lichaam weer te verkopen en alle inkomsten aan hem af te dragen. Zodoende betaalde ze de man nog eens 15.000 euro, waardoor hij 26.000 euro ontving zonder maar één vinger te hebben uitgestoken.

Seksuele uitbuiting

Uiteindelijk belandden alle drie deze week voor de rechter. Vandaag was de Hardinxveldse als laatste aan de beurt. Tegen haar werd de laagste strafeis gevraagd aan de rechtbank. Tegen de 34-jarige pooier uit Elburg werd twee jaar cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk, wegens seksuele uitbuiting, mishandeling, witwassen en het bezit van een vuurwapen.

De 45-jarige huurmoordenaar moet wat justitie betreft 42 maanden de cel in, waarvan vier voorwaardelijk. Hem wordt afdreigen, voordeel trekken uit seksuele uitbuiting, witwassen en wapenbezit verweten.

De rechtbank doet op 11 februari uitspraak in alle zaken.