Chemours laat niet zien dat het het vertrouwen van de omgeving wil herstellen, vinden de drie gemeenten.
Volledig scherm
Chemours laat niet zien dat het het vertrouwen van de omgeving wil herstellen, vinden de drie gemeenten. © Peter Koster

Gemeenten verontwaardigd om Chemours: ‘Uitstoot is niet acceptabel’

De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht zijn verontwaardigd over het Dordtse bedrijf Chemours. Dat laat niet zien dat het vertrouwen van de omgeving terug wil winnen. Ondertussen worden er nog altijd grote hoeveelheden uitgestoten, zeggen ze. Het bedrijf is zich van geen kwaad bewust.

De drie gemeenten uiten stevige kritiek in een reactie op de aanvraag van Chemours voor een nieuwe milieuvergunning: ,,Het is voor ons niet acceptabel dat nog steeds grote hoeveelheden zeer zorgwekkende stoffen en potentieel zeer zorgwekkende stoffen onbehandeld naar de lucht worden uitgestoten.’’ Chemours heeft wel beloofd daar aan te werken, maar dat blijkt niet uit de vergunningaanvraag. ,,Het laat wat ons betreft absoluut onvoldoende inspanningen zien om deze uitstoot te beperken.’’

Volgens Chemours is het niet gek dat dat niet uit de vergunningaanvraag blijkt: daarvoor lopen op verzoek van de provincie aparte procedures. In één daarvan is afgelopen maand vergunning verleend.

Mogelijk zeer zorgwekkend

Gemeenten en bedrijf zijn het ook oneens over de benadering van stoffen, die mogelijk zeer zorgwekkend zijn. Ze vinden dat Chemours daar voorzichtigheidshalve net zo mee om moet gaan als met stoffen die de status zeer zorgwekkend al hebben. Chemours wil dat niet, net zo min als andere bedrijven, omdat ‘mogelijk zeer zorgwekkend’ geen vast omschreven begrip is en ze ook al onder andere regels vallen.

De gemeenten vinden dat onbegrijpelijk, gezien de ervaringen met pfoa en GenX. Ze herinneren aan dat het het vertrouwen van de omgeving wilde herstellen: ,,Wij zien hiervan niets terug. Het bedrijf schiet ernstig tekort.’’

Verder vinden ze dat Chemours nog altijd veel te weinig inzicht geeft in wat er precies de lucht in gaat. Volgens het bedrijf voldoet het echter aan de eisen van het Rijk.