Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gemeentebestuur Zwijndrecht oppert roetveegpiet: ‘We willen zorgen voor diversiteit in het pietengilde’

In Zwijndrecht zijn, als het aan het gemeentebestuur ligt, voor het eerst roetveegpieten te zien tijdens de intocht. De organisatie wil daar echter niets van weten. 

De organisatie van de intocht van het kinderevenement in Zwijndrecht ziet niets in de ideeën van het gemeentebestuur om naast zwarte pieten ook een aantal roetveegpieten mee te laten lopen tijdens de intocht van zaterdag. ,,Wij zijn zeker niet enthousiast’’, zegt Robert van Dijk namens de organisatie.

Het is voor het eerst dat het Zwijndrechtse gemeentebestuur zo’n aanbeveling geeft aan de sinterklaascomités. ,,We willen zorgen voor diversiteit in het pietengilde’’, legt een gemeentewoordvoerder uit. Afgelopen week werd een brief verstuurd naar sinterklaascomités om het standpunt uit te leggen. ,,We zien dat de discussie over de kleur van de piet nog elk jaar feller wordt. Het is voor de verenigingen geen verplichting om gehoor te geven aan de aanbeveling, maar we willen wel dat er over nagedacht wordt. Wij willen dat het sinterklaasfeest voor iedereen een feest blijft.’’

Quote

We hebben geen idee waar dit advies ineens vandaan komt

Robert van Dijk, Organisatie

Volgens de organisatie achter de sinterklaasintocht is er in Zwijndrecht helemaal geen behoefte aan roetveegpieten. ,,We hebben geen idee waar dit advies ineens vandaan komt’’, zegt hij. ,,Daar willen we ook niet naar gissen. Maar wij vinden het in ieder geval niet nodig‘’, zegt hij.

Roetveegpieten

,,Wij krijgen van veel mensen de vraag of we ook dit jaar weer zwarte pieten hebben, maar ik heb hier nog niemand over roetveegpieten gehoord’’, legt hij uit. ,,Waarom moeten wij dan toch acteren en ineens roetveegpieten gaan inzetten, als daar helemaal geen behoefte aan is?’’, vraagt Van Dijk zich hardop af. ,,Bij ons is er een duidelijk standpunt: wij zetten het liefst alleen zwarte pieten in.’’

Donderdag gaat de organisatie in gesprek met burgemeester Hein van der Loo. ,,Dat gebeurt elk jaar een paar dagen voor de intocht. We bespreken dan de normale zaken , maar het advies van de gemeente zal deze keer ook zeker ter sprake komen’’, verwacht de organisator.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserwaard en omstreken? Schrijf je hier in!