De Dordtpas is per 1 januari van dit jaar ingevoerd.
Volledig scherm
De Dordtpas is per 1 januari van dit jaar ingevoerd. © Gemeente Dordrecht

Gemeente verstuurde al 11.000 Dordtpassen

Zo’n 11.000 mensen hebben inmiddels de Dordtpas in hun bezit. Het grootste deel daarvan is automatisch verstuurd naar minima in Dordrecht.

Van de 11.000 Dordtpassen die de gemeente Dordrecht de afgelopen weken op de bus deed, zijn er zo’n 9000 verstuurd aan mensen met een laag inkomen.

Daarbij gaat het deels om kinderen tussen de 4 en 18 jaar die uit een gezin komen met een laag inkomen. Zij krijgen een tegoed op de pas gestort waarmee ze bijvoorbeeld de sportvereniging, een laptop op school of een fiets (deels) kunnen betalen. Voor kinderen op de basisschool geldt dat er een tegoed van 200 euro op de pas staat, voor het voortgezet onderwijs is dat 500 euro. Voorheen kregen deze kinderen dat via Stichting Leergeld, sinds dit jaar gaat het via de Dordtpas.

Mantelzorgers

Daarnaast hebben 1200 mantelzorgers de Dordtpas al aangevraagd, dat is ongeveer de helft van het totaal aantal mantelzorgers dat Dordrecht telt. Zij hebben een vouchercode ontvangen waarmee ze de kortingspas, ter waarde van 40 euro, gratis aan kunnen vragen. Er wordt bovendien een tegoed van 75 euro op gestort, dat ze kunnen besteden bij organisaties die zich hebben aangesloten bij de Dordtpas.

Quote

We verwachten dat deze groep nog flink gaat toenemen. Het pasjaar is net begonnen en de verkoop komt nu op gang

Karin Stevens

Tot nu toe hebben ongeveer 1000 mensen de pas zelf aangevraagd tegen betaling van 40 euro voor volwassenen of 10 euro voor kinderen. ,,We verwachten dat deze groep nog flink gaat toenemen”, zegt gemeentewoordvoerder Karin Stevens. ,,Het pasjaar is net begonnen en de verkoop komt nu op gang.” Ervaringen uit andere steden die een soortgelijke pas hebben, zoals Rotterdam bijvoorbeeld, laten zien dat de verkoop in het voorjaar en de zomer toeneemt.

Vrijwilligers

Eerder werd al duidelijk dat meer dan 120 vrijwilligers de Dordtpas hebben aangevraagd via de organisatie waar ze vrijwilligerswerk doen. Vrijwilligersorganisaties kunnen een code aanvragen waarmee ze de pas voor de helft kunnen aanschaffen.

Op de website en in de app van de Dordtse actiepas kunnen bezitters van het rood-oranje kaartje inmiddels uit 44 acties kiezen. Van gratis naar één van de Dordtse musea tot met korting naar Diergaarde Blijdorp. Ook het aantal acties zal naar verwachting nog groeien, verwacht de gemeente. Evenals het aantal instanties dat zich heeft verbonden aan de pas. De teller staat op dit moment boven de 200 organisaties.