Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Robin Utrecht

‘Ga strenger controleren op zwerfvuil in Dordrecht’

De grootste politieke partij van de stad, Beter voor Dordt, wil dat de gemeente strenger gaat optreden tegen het dumpen van afval. Ook het te vroeg aanbieden van afval, en dan met name de oranje zakken voor plastic afval, zou volgens de partij ‘strikter’ moeten worden gehandhaafd.

,,We willen nog voor de zomer een oplossing zien voor het zwerfafval en verkeerd aangeboden afval’’, klinkt de oproep van fractievoorzitter David Schalken en zijn partijgenoot Gersom Tutupoly aan het college van burgemeester en wethouders.

Geschrokken

Aanleiding voor de vragen zijn een recent bezoek aan de wijk Crabbehof door de partij. ,,We zijn geschrokken van de hoeveelheid zwerfafval en verkeerd aangeboden afval.’’ Beter voor Dordt ging langs in dat deel van de stad na klachten van bewoners. Inmiddels hebben die een eigen ‘zwerfvuilploeg’ in het leven geroepen om zelf het probleem aan te pakken.

De gemeente zei eerder dat controleren op dumpen van afval op straat of bij containers lastig is. ,,De vraag is: wanneer zie je het gebeuren?’’ zei een woordvoerder toen bleek dat er amper boetes worden uitgedeeld omdat mensen van alles op straat gooien. Desondanks liggen straten in Dordrecht soms bezaaid met zakjes, papiertjes, bakjes en blikjes. 

Plastic 

De oranje zakken, waarin bewoners hun plastic afval en verpakkingen kunnen gooien, zijn Schalken al langer een doorn in het oog. Die ontsieren volgens hem het straatbeeld, mede omdat ze veel te vroeg worden aangeboden. HVC zamelt dat plastic maar eens in de twee weken in.

Een medewerker van Handhaving stelde eerder evenwel de kritische vraag of het beboeten van mensen die juist netjes plastic apart inzamelen wel de juiste manier is.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!