Frenkie de Jong, Nielson en René van der Gijp roepen op: ‘Blijf thuis!’

Frenkie de Jong, Nielson en René van der Gijp (vanuit de sauna) en tal van andere bekende regiogenoten roepen via een video iedereen op om toch alsjeblieft binnen te blijven. ‘Blijf thuis!’ klinkt het stellig achter elkaar. 

,,Ga alleen naar buiten als het echt niet anders kan", zegt nieuwslezer Antoin Peeters. ,,Verkouden? Thuisblijven”, vervolgt Kim Putters. René van der Gijp vult hem in onvervalst Dordts aan: ,,Of nog erger, je zit te hoesten alsof je leven er vanaf hangt, helemaal binnen blijven.”

Ook de consequenties van je niet aan de maatregelen houden komen aan bod. Houd je geen anderhalve meter afstand? ,,Een rode kaart”, aldus scheidsrechter Danny Makkelie. ,,En 400 euro boete.” 

Naast de bekende Nederlanders, komen ook de nodige burgemeesters voorbij. ,,Samen winnen we het van dit virus”, aldus burgemeester Hein van der Loo van Zwijndrecht. En Reinie Melissant: ,,Met elkaar moeten we de regels respecteren”, zegt de burgemeester van Gorinchem. ,,Hou vol mensen, het komt goed”, besluit de Dordtse burgemeester Wouter Kolff zijn betoog. 

Verschillende bekende regiogenoten roepen inwoners op om vooral thuis te blijven.
Volledig scherm
Verschillende bekende regiogenoten roepen inwoners op om vooral thuis te blijven. © Veiligheidsregio ZHZ/AD

De video was een idee van de Dordtse burgemeester én voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Wouter Kolff. ,,Ik werd geïnspireerd door een soortgelijke video uit Utrecht met onder andere burgemeester Jan van Zanen en enkele andere bekende Utrechters. Dit is een goede manier om net effe een andere doelgroep te bereiken én iedereen een hart onder de riem te steken.’’

Samen met zijn woordvoerder werd een lijstje namen samengesteld en binnen no-time was iedereen benaderd. ,,Het is niet zo dat ik het telefoonnummer van Frenkie de Jong in mijn telefoon heb staan, maar via-via is dat toch gelukt. En ik heb zelf ook een paar mensen gebeld. Het is belangrijk om ook dit soort dingen te doen. Dit is geen crisis die morgen voorbij is, maar eentje van lange adem en dat is voor heel veel mensen niet eenvoudig. Daarom blijft het van belang de boodschap onder de aandacht te blijven brengen en niet alleen maar aan het begin.’’