Volledig scherm
Op de sokkel van het standbeeld van Willem van Oranje staan alle plaatsnamen van de steden van Holland, behalve die van Oudewater. © ANP

Fout op standbeeld Willem van Oranje: plaatsnaam Oudewater ontbreekt

Oplettende aanwezigen hebben een fout ontdekt op het vandaag onthulde standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht. Op de sokkel ontbreekt de naam van één van de twaalf steden van Holland: Oudewater.

,,Ik ben nog even om het beeld heen gelopen, maar hij staat er niet op”, zegt burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater terwijl hij bij het splinternieuwe standbeeld staat. Op de sokkel staan de namen van de plaatsen die in 1572 afgezanten stuurden naar de Eerste Vrije Statenvergadering. Dat hadden er twaalf moeten zijn, maar er staan er slechts elf op. ,,De stad waar ik op dit moment het meest van hou, staat er niet bij”, zegt Verhoeve lachend.

De burgemeester neemt het kunstenaar Arie Schippers niet kwalijk. ,,In Dordrecht wordt altijd geschiedenis geschreven en ook herschreven. Dus ik ga ervan uit dat het goedkomt. Dat Oudewater er nu apart op wordt gegraveerd is ook wel weer bijzonder.” Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht heeft inmiddels via Twitter laten weten dat de fout wordt hersteld.

Gouda als troost

Voor Verhoeve was de middag van de onthulling speciaal. De politicus is voorgedragen als burgemeester van Gouda: óók een van de twaalf steden van Holland. ,,De burgemeester van Edam en ik stonden naast elkaar te poseren, omdat Gouda en Edam naast elkaar op de sokkel staan. Daarna werd ik opeens aangesproken: waar staat uw huidige stad?”

Hij is niet bang dat voorbijgangers niet weten dat ook Oudewater vertegenwoordigd was tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering. ,,We  hebben met de twaalf burgemeesters van die plaatsen nog niet zo lang geleden opnieuw voor vrijheid getekend. En onze vlag wordt jaarlijks gehesen, bij de herdenking op het Hof van Nederland.” 

Waar op de sokkel Oudewater komt te staan, is nog niet duidelijk. ,,Misschien op de zijkant”, oppert Verhoeve. 

Volledig scherm
Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater. © Pim Mul

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!